Lääkärikoulutuksen aloittajamäärät nousivat syksyllä 70 aloittajalla aiemmasta 755 aloittajan tasosta. Hallitus osoitti yliopistoille noin 18 miljoonan euron lisärahoituksen, joka kattaa aloituspaikkojen lisäyksestä aiheutuvat kulut.
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) perustelee päätöstään lääkäripulalla.
– Suomessa on tuhansien lääkärien krooninen vaje. Koulutusmäärien kasvattaminen on tässä tilanteessa välttämätön toimi, joka olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin, hän kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Multalan mukaan Suomessa ei voi laskea sen varaan, että ulkomailta tulisi riittävästi lisää kelpoisia lääkäreitä vajetta paikkaamaan.
– Siihen pitää tietenkin kannustaa ja sitä pitää toivoa, mutta mikään hopealuoti maahanmuutto ei tässä ole. Ulkomailla opiskelevat suomalaiset palaavat jo nyt korkealla prosentilla Suomeen.
Lääketieteen opiskelijoita edustava Medisinaariliitto on arvostellut Ylen mukaan koulutuspaikkojen määrän kasvattamista. Opiskelijoiden mukaan kurssikoot ovat jo nyt liian suuria, joten opintojen laatu voi kärsiä. Heidän mukaansa lääkäripula ei ratkea vain koulutusmääriä lisäämällä.
Ministeri Multala vastaa X:ssä opiskelijoiden huoliin.
– Lääkärikoulutusta ei pidä lisätä laadun kustannuksella ja siksi lisärahoitus on tiedekuntien tarpeen mukainen. On kuitenkin selvää, että muitakin toimia tarvitaan. Rakenteelliset, palvelujärjestelmän uudistamiseen tähtääviä toimia tehdään samanaikaisesti STM:ssa ja hyvinvointialueilla, hän kirjoittaa.
Koulutus on kuitenkin Multalan mukaan varma keino vaikuttaa lääkärien määrään.
– En korkeakoulutuksesta vastaavana ministerinä jätä vaikuttavia tekoja tekemättä. Lääkäripula uhkaa vaarantaa sote-palveluiden saatavuutta ja ihmisten hoidon vaikuttavuutta.