Storm Shadow -risteilyohjus. AFP / LEHTIKUVA / GUILLAUME SOUVANT

Britannian ex-puolustusministerit vetoavat: Antakaa Ukrainan iskeä Venäjälle

Ukraina ei toistaiseksi saa käyttää Storm Shadow -risteilyohjuksia iskuissa Venäjälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viisi entistä Ison-Britannian puolustusministeriä vetoaa maan pääministeri Keir Starmeriin, jotta tämä antaisi Ukrainan käyttää brittivalmisteisia Storm Shadow -risteilyohjuksia iskeäkseen Venäjällä sijaitseviin kohteisiin. Asiasta kertoo The Times.

Ministerien mukaan Ison-Britannian tulisi antaa lupa iskuihin, vaikka muut maat eivät sitä antaisi. Viivyttely asiassa johtaisi heidän mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin vahvistumiseen.

Ex-puolustusministeri Ben Wallacen mukaan hidastelu tekisi Britanniasta Kremlin hännystelijän, kun taas Gavin Williamsonin sanoi nykyisen linjauksen olevan ”velvollisuuksien välttelyä”. Ex-pääministeri Boris Johnsonin mukaan mitään syytä kiellolle ei ole.

Grant Shappsin mukaan Britannia on aiemminkin toiminut Ukrainan aseistamisessa omatoimisesti. Muut maat ovat tämän jälkeen myöhemmin seuranneet Britannian jalanjälkiä.

– Niin meistä tuli globaali johtaja Ukrainan auttamisessa. Me toimimme, muut seurasivat. Tällaista johtajuutta tarvitaan tänään Ukrainan suhteen, Shapps linjasi.

– Sen sijaan, että odotamme muodollista hyväksyntää Yhdysvalloista, Sir Keirin on annettava presidentti Zelenskyille se, mitä hän tarvitsee.

Wallace taas muistutti , että Putinia vastaan toimii vain vahva, yhtenäinen ja periksiantamaton asenne.

– Britannia on vaarassa vajota hidastelijoiden, liennyttelijöiden ja hidastelijoiden joukkoon, Wallace harmitteli.

Yksi merkittävä ongelma on, että vaikka Iso-Britannia antaisi yksipuolisesti luvan Storm Shadow -ohjusten käyttöön, niistä ei välttämättä olisi Ukrainalle hyötyä. Venäjän todennäköisesti onnistuisi häiritsemään ohjusten käyttämää GPS-järjestelmää, eivätkä ohjukset selviäisi kohteisiinsa.

Ohjukset käyttävät myös huippusalaista, GPS:stä riippumatonta ohjausjärjestelmää, mutta kyseinen järjestelmä on yhdysvaltalaisvalmisteinen – ja sen käyttöön tarvittaisiin lupa Valkoisesta talosta.

Pääministeri Starmer matkustikin perjantaina Yhdysvaltoihin keskustellakseen asiasta presidentti Joe Bidenin kanssa. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan saavutettu.

Lähteiden mukaan Biden halusi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin esittävän suunnitelman sodan voittamiseksi ennen iskujen sallimista. Erityisesti iskuja vastustaa Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, kun taas ulkoministeri Anthony Blinken haluaisi jo antaa Ukrainalle luvan iskuihin.

Brittilähteen mukaan Sullivan on ollut alusta lähtien skeptinen Ukrainan mahdollisuuksista voittaa sota.

– Koko ajan [hidasteena] on ollut Sullivan, eräs brittilähde tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)