Verkkouutiset

Wagnerin taistelija suojautui ajoneuvon taakse. / alleyesonwagner.org

Nämä olivat Wagnerin viimeiset epätoivoiset hetket Saharan taistelussa

Taistelijoilta kerätty videomateriaali paljastaa uusia tietoja heinäkuussa järjestetystä väijytyksestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän Wagner-palkkasoturiryhmän väitettiin menettäneen heinäkuussa useita kymmeniä taistelijoita väijytyksessä.

Tuaregi-kapinalliset hyökkäsivät Wagnerin ja Malin asevoimien autosaattueen kimppuun Algerian rajan lähellä. Ukrainan sotilastiedustelu kertoi myöhemmin antaneensa tiedustelutietoja ja muuta tukea kapinallisille.

Kreml lähetti Wagner-palkkasotilaita Maliin vuonna 2021 tehdyn vallankaappauksen jälkeen. Sotilasjunttaa tuettiin myös aseilla ja ammuksilla.

France24:n mukaan Saharan aavikolla sijaitsevassa Tinzawatenissa käyty taistelu oli Wagnerin suurin tappio Afrikassa. Arviolta 50–67 venäläisen arvioidaan kaatuneen. Taistelusta on saatu lisätietoja tutkimalla Wagner-sotilailta kerättyjä kameroita.

Eräällä videolla näkyy neljän venäläisotilaan ryhmä, jolla on mukanaan kranaattikonekivääri ja ammuslaatikko. Ryhmä tulittaa kohti väijyttäjien konekivääriasemaa. GoPro-kameraa varusteissaan pitänyt sotilas juoksee ja suojautuu ajoneuvon taakse ja ottaa esiin rynnäkkökiväärinsä.

Kapinalliset julkaisivat taistelussa kaatuneen miehen ruumiista kuvan väijytyksen jälkeen. Kyseessä oli Wagner-ryhmän verkkopropagandaa levittäneen Gray Zone -Telegram-ryhmän ylläpitäjä.

Hallituksen joukot etenivät viime vuoden lopulla aloitetun vastahyökkäyksen yhteydessä Kidalin kaupunkiin ja ovat yrittäneet ulottaa hallintaansa Algerian rajalle asti. Heinäkuussa Wagnerin saattue joutui jumiin, kun heitä vastaan avattiin tuli edessäpäin sijainneelta ylängöltä. Takaapäin hyökkäykseen lähtivät kapinallisten kanssa yhteistyötä tekevät islamistitaistelijat.

Tueksi lähetettiin helikopteri, mutta se vaurioitui ja joutui tekemään hätälaskun.

Lukuisia ajoneuvoja tuhoutui. Kapinalliset saivat haltuunsa myös monia ehjiä ajoneuvoja, kuten Wagnerin käytössä olleen kiinalaisvalmisteisen panssaroidun VP11-partioauton.

Center for Advanced Defense Studies -ajatuspajan tutkija Jack Margolin sanoo Wagnerin tappioiden olleen korkeampia kuin missään aiemmissa taisteluissa Afrikassa.

– Tämä oli Wagnerilta erittäin heikosti suunniteltu operaatio Malin pohjoisosissa Algerian rajan lähellä, Margolin sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)