Yksityisellä sote-alalla työntekijöistä huolehtiminen ei Superin mukaan kiinnosta työnantajia

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ihmettelee tekemänsä kyselyn perusteella, työntekijöiden terveydestä ja jaksamisesta huolehtiminen ei kiinnosta työnantajaa alalla, jolla on pulaa työntekijöistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Super on tehnyt selvityksen lähi- ja perushoitajien työsuojelun toteutumisesta yksityisellä sektorilla.

Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista on havainnut tai kokenut työssään väkivaltaa tai sen uhkaa. Päivittäin väkivaltaa kokee 5 prosenttia ja viikoittain 22 prosenttia yksityissektorin hoitajista

Vastaajista 30 prosenttia kertoi, että työnantaja ei käsittele lainkaan ilmoituksia väkivallasta ja 76 prosentin mukaan väkivaltatilanteiden jälkihoitoa ei järjestetty.

Epäasiallisen kohtelun tai häirinnän kohteeksi on joutunut lähes 42 prosenttia vastaajista, ja 57 prosenttia on havainnut sitä työpaikallaan.

Väkivallan lisäksi keskeisiä työturvallisuusriskejä ovat Superin mukaan päivittäinen kiire, puuttuvat tauot, riittämätön henkilöstömäärä ja harmaa ylityö.

Kyselyyn vastanneiden mukaan 65 prosentissa yksityissektorin työpaikoista on henkilöstöä liian vähän. Yli 80 prosenttia kokee työssään kiirettä vähintään viikoittain. Kiire on Superin mukaan lisääntynyt viimeisen vuoden aikana, ja tilanne on vaikein vanhustenhoidossa.

Vain neljännes vastaajista kykenee pitämään työssään taukoja riittävästi. Erityisesti päivähoidossa ja kotihoidossa tauot jäävät Superin mukaan usein pitämättä.

Viikoittain ylityötä tekee 46 prosenttia vastaajista ja päivittäin 9 prosenttia. Ainoastaan noin puolet tehdystä ylityöstä korvataan työehtosopimuksen mukaisesti aikana tai rahana.

Superin mukaan selvitys herättää kysymyksen, miksi työntekijöiden terveydestä ja jaksamisesta huolehtiminen ei kiinnosta työnantajaa alalla, jolla on pulaa työntekijöistä.

– Miksi yksityisellä sosiaali- ja terveysalalla lyhytnäköisesti tuhlataan henkilöstön voimavaroja ja ajetaan hoitajia jaksamisensa äärirajoille? Hyvällä johtamisella ja työsuojelun yhteistoiminnalla voitaisiin tukea työyhteisön ja yrityksen toimintaa, Superin tiedotteessa muistutetaan.

Kyselyn vastaajista lähes 14 prosenttia ei edes tiennyt, onko heidän työpaikallaan työsuojeluvaltuutettua.

Kyselyyn vastasi 3 180 yksityisellä sektorilla työskentelevää Superin jäsentä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)