Verkkouutiset

Markkinakatsauksen mukaan sähköfutuurien hintataso on noussut viime päivinä selvästi. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Sähköfutuurien hinnat kallistuivat – vuoden määräaikaisten hinnat nousussa

Sähköfutuurien hinta vuodelle 2025 on noussut kahdeksan prosenttia alle viikossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin kertoo sähkön kilpailutuspalvelu Vertaa-kilpailuttajat.fin tuore sähkömarkkinakatsaus. Kalliimpien futuurien takia erityisesti vuoden määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat kääntyneet nousuun.

Markkinakatsauksen mukaan sähköfutuurien hintataso on noussut viime päivinä selvästi. 9. syyskuuta vuoden 2025 futuuri maksoi 6,21 senttiä/kWh kun 16. syyskuuta saman futuurin hinta oli 6,70 senttiä/kWh. Hinta kasvoi siis kahdeksan prosenttia alle viikossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hieman enemmän samalla ajanjaksolla nousi loka-joulukuun 2024 futuuri, eli yhdeksän prosenttia arvosta 6,31 senttiä/kWh arvoon 6,87 senttiä/kWh. Hinnoissa on mukana arvonlisävero 25,5 prosenttia sekä Nasdaq OMX Pohjoismaiden hintatasoa ennustava systeemifutuuri että Suomen aluehintaeroa ennustava futuuri yhteenlaskettuna.

Suomessa hinnat ovat nousseet – Pohjoismaissa laskeneet

Käytännössä vain Suomen aluehintaeroa selittävän futuurin arvo on noussut ja Pohjoismaiden hintaa kuvaavan systeemifutuurin arvo on vain jatkanut laskuaan markkinakatsauksen mukaan.

Suomen aluehintaeroa vuodelle 2025 suojaavan futuurin hinnan nousu on alkanut 11. syyskuuta eli samana päivänä, kun pörssisähkön hinta alkoi nousta korkealle tasolle sen jälkeen, kun Olkiluoto 2 ydinvoimala vikaantui 9. syyskuuta alkaen.

Nyt riskit ja seuraukset Suomen ydinvoimaloiden vikaantumisista hinnoitellaan aikaisempaa korkeammalle koko vuodelle 2025 sähköfutuurien perusteella, arvioi sivusto.

Markkinakatsauksessa todetaan, että sähköfutuurien ja määräaikaisten sähkösopimusten hinnat voivat laskea, kun kaikki Suomen sähköntuotannon kapasiteetti on taas käytössä ja mahdollinen Suomen korkeista pörssisähkön hinnoista johtuva markkinapaniikki hellittää.

Sähköfutuurien takia määräaikaiset sopimukset ovat kallistuneet
Futuurien hintojen nousu on johtanut myös siihen, että monien yhtiöiden määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat nousseet.

Esimerkiksi halvin 12 kuukauden määräaikainen sähkösopimus maksaa nyt Vertaa-kilpailuttajat.fin sähkövertailussa 8,59 senttiä/kWh +- kulutusvaikutus, kun 9.9. se maksoi 7,83 senttiä/kWh +- kulutusvaikutus eli hinta on noussut 0,8 senttiä/kWh alle viikossa.

Vuoden 2026 sähköfutuurien hintataso ei ole kuitenkaan juuri muuttunut. Tämä hillitsee 24 kuukauden määräaikaisten sähkösopimusten hintojen nousua, sillä ne suojatakseen sähköyhtiöt ostavat sekä vuoden 2025 että vuoden 2026 sähköfutuureja, sivusto kertoo.

Futuurit ennustavat pörssisähkön keskimääräistä hintaa, eli kuluttajan pitää huomioida lisäksi oman kulutuksen ajoittuminen edullisille ja kalliille tunneille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)