Verkkouutiset

Henkilö katselee pörssikursseja puhelimen ja tietokoneen näytöllä Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Millainen tili kannattaa avata sijoittamiseen? Asiantuntija vääntää rautalangasta

Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin suurimmat erot ovat verotuksessa.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sijoittamisen tiedetään olevan hyvä tapa vaurastua. Nykyään sen aloittaminenkin on helppoa, sillä osakkeita voi ostaa vaivattomasti oman verkkopankin kautta.

Sijoittamista harkitseva voi kuitenkin törmätä yhteen kysymykseen: kannattaako minun avata arvo-osuustili vai osakesäästötili? Mistä tiedän, kumpi vaihtoehto on juuri minulle sopivampi?

Nordean kehitysjohtajan Tanja Erosen mukaan ensimmäinen huomioitava seikka on se, aikooko sijoittaa ulkomaalaisiin vai kotimaisiin osakkeisiin.

– Osakesäästötili sopii kotimaisille osakkeille paremmin. Arvo-osuustili sopii taas ulkomaalaisille osakkeille paremmin, Eronen selventää Verkkouutisille.

Tämä johtuu tilien erilaisesta verotuksesta.

– Osinkojen suhteen verotuksessa on eroja. Ulkomaalaisten osakkeiden suhteen osakesäästötilillä maksaa ikään kuin tuplaverotuksen, koska lähdeveroa ei saa perittyä ulkomailta takaisin.

Toinen huomioitava seikka on ulkomaisten yritysten kasvupolitiikka.

– Jos ostaa esimerkiksi Yhdysvalloista kasvuosakkeita, jotka eivät maksa osinkoa, ne sopivat hyvin myös osakesäästötilille.

Moni sijoittamisen aloittamista pohtiva joutuu pohtimaan valintaa arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä. Kumpi niistä olisi parempi valinta opiskelijalle?

Erosen mukaan molemmat vaihtoehdot ovat sopivia. Oikean tilimuodon valitseminen riippuu pitkälti sijoitusajasta.

– Osakesäästötilin hyöty tulee siitä, että jos sijoitusaika on pitkä. Jos taas ajattelee sijoittavansa rahoja ja tarvitsevansa niitä käyttöönsä seuraavan viiden vuoden kuluessa, arvo-osuustili on parempi vaihtoehto.

Erosen mukaan osakesäästötili sopiikin paremmin pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Jos tarkoituksena on esimerkiksi käyttää osingot kulutukseen, siihen arvo-osuustili on parempi valinta.

Sekä arvo-osuustilissä että osakesäästötilissä on omat etunsa. Monet sijoittavat molemmille tileille samanaikaisesti. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen

Vaikka tileissä on jonkun verran eroja, Erosen mukaan kaikkein tärkeintä on sijoittamisen aloittaminen.

– Erot eivät ole valtavan suuria, joten tärkeintä on aloittaa sijoittamaan eikä jäädä analysoimaan ikuisesti, kummalle kannattaisi sijoittaa.

Arvo-osuustili ja osakesäästötili eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja. Erosen mukaan nykyään on yleistä, että ihmiset sijoittavat molemmille tileille samaan aikaan.

– Se on hirveän yleinen käytäntö, että arvo-osuustilille kerätään ulkomaalaisia osakkeita ja osakesäästötilille kotimaisia.

Sijoittamisen ei tarvitse tapahtua vain arvo-osuustilin tai osakesäästötilin kautta. Eronen muistuttaa, että esimerkiksi rahastot ovat helppo tapa aloittaa sijoittaminen.

– Pienillä summilla pääsee alkuun ja pienet summat sopivat kuukausisäästäjälle hyvin.

Selvin ero arvo-osuustilin ja osakesäästötilin välillä liittyykin verotukseen.

– Suurin ero on ehkä lähdeveron erilainen verotustapa ja se, että ulkomaisten osakkeiden lähdeveroa ei saa perittyä takaisin. Se on myös asia, joka ei vieläkään ole kaikkien tiedossa.

LUE MYÖS:
Aiotko sijoittaa osakkeisiin? Älä tee tätä virhettä
Nousevat kustannukset nähdään suurimmaksi riskiksi asuntosijoittamiselle

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)