Norjan puolustusvoimien tutkimusyksikön oli tarkoitus testata GPS-häirintään tarkoitettua järjestelmää Andøyalla Koillis-Norjassa. Mutta jo ennen testauksen aloittamista kävi ilmi, että jammeriin johtava valokuitukaapeli oli katkottu.
Asiasta kertovat norjalainen verkkojulkaisu Forsvarets forum sekä englanninkielinen Barents Observer.
Tapahtumat käynnistyivät aiemmin syyskuussa, kun Norja oli järjestämässä kansainvälistä Jammertest-harjoitusta, jossa useat organisaatiot ja yritykset, sekä myös Norjan puolustusvoimat, testaisivat miten niiden järjestelmät reagoivat satelliittisignaalin paikantamisen häirintään.
– Tällaisen häirintätestauksen tarkoituksena on löytää puutteita ja heikkouksia omissa järjestelmissämme ja oppia miten voimme korjata niitä, sanoi Forsvaret forumille Norjan puolustusvoimien tutkimuslaitoksen (FFI) päätutkija Anders Rødningsby.
GPS-paikannuksen pohjana toimivan GNSS-signaalin häirintä on tarkasti kontrolloitua ja luvanvaraista toimintaa. FFI on tehnyt sen suhteen kokeita jo 2000-luvun alusta asti, ja Rødningsby korosti, että FFI haluaa toimia avoimesti.
Syyskuun ensimmäisen viikonlopun alla FFI oli asentamassa laitteistoa. Se koostuu vastaanottimesta, häirintäsignaalin synnyttävästä laitteistosta, sen vahvistimesta, antenneista, nämä toisiinsa yhdistävistä kaapeleista sekä virtalähteestä. Antennit asennettiin Bleikin kylän lähellä olevan vuoren tai tunturin rinteelle ja yhdistettiin kaapelilla muuhun laitteistoon.
Kun tutkijat sunnuntaiaamuna palasivat laitteiston luo, se ei toiminut. Kun vikaa ryhdyttiin selvittämään, huomattiin, että kaapeli oli katkaistu. Ei katkennut, vaan katkaistu.
– Moni seikka viittaa siihen, että tämä ei ole ollut vahinko, vaan tahallinen teko, sanoi FFI:n päätutkija Rødningsbyn.
Forsvaret forum julkaisi Rødningsbyn paikan päällä ottaman kuvan valokaapelista. Sitä ei ollut murjottu, vaan leikkausjäljet näkyvät kuvassa selkeästi.
Forsvaret forumin haastattelema Norjan maanpuolustuskorkeakoulun valtio-opin professori Njord Wegge piti tekoa tahallisena. Kuulostaa sabotaasilta, hän sanoi.
Wegge muistutti vuonna 2022 sattuneesta tapauksesta, jossa Huippuvuorten saariston Norjan mantereeseen yhdistävä viestintäkaapeli katkaistiin. Hänen mielestään on luonnollista päätellä, että Venäjä voisi olla kiinnostunut tekemään tai ohjailemaan tällaista sabotaasia.
– Vaikka tavallisen vandalismin mahdollisuutta on vaikea sulkea pois, ajattelen että tällaisen teon sotilaallinen arvo on aika pieni. Mutta se ei olekaan teon tarkoitus. Kyse on signaalin välittämisestä ja pelottelusta, siitä että osoitetaan kykyä haastaa ja iskeä infrastruktuuriin lännessä, Wegge sanoi.
Viimeksi keväällä tuli ilmi tapaus, jossa Norjan ilmavoimien tukikohtaan Evenesissä johtava tietoliikenekaapeli oli katkaistu. Evenesiin on sijoitettu Norjan Poseidon-8-valvontalentokonelaivue sekä F-35-hävittäjiä.