Verkkouutiset

Siviilit opettelevat aseiden käyttöä Ukrainan Harkovassa. AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Salatut luvut julki: Näin paljon ukrainalaisia on kaatunut

Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainassa on kaatunut tai haavoittunut molemmilta puolilta yhteensä yli miljoona sotilasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan rintamalla kaatuneiden ja haavoittuneiden määrä on ollut sodan alkuvaiheesta lähtien kiivaan väittelyn aihe. Venäjä sen paremmin kuin Ukrainakaan ei ole halunnut tuoda julki todellisia uhrilukujaan. Molemmilta puolilta on taas julkaistu runsaasti väitteitä vastapuolen menetyksistä.

Ukrainan julkaisemat luvut Venäjän menetyksistä ovat olleet järjestään lähellä korkeimpia länsimaisia arvioita. Ne ovat siis mitä todennäköisimmin jossain määrin yläkanttiin, mutta kuitenkin suhteellisen lähellä Venäjän todellisia menetyksiä.

Wall Street Journal on selvittänyt eri lähteistä sodan sotilasuhrien määriä. Tästä löytyvässä artikkelissa kerrotaan, että kaatuneita tai haavoittuneita on nyt yhteensä yli miljoona.

WSJ on myös saanut tietoonsa harvinaislaatuisia lukuja Ukrainasta. Luottamuksellinen ukrainalaisarvio on peräisin tämän vuoden alkupuolelta. Arvion tuntevien lähteiden mukaan Ukrainan sotilaita olisi tuolloin laskettu kaatuneen 80 000 ja haavoittuneen 400 000.

Länsimaissa on laskettu, että venäläisiä on sitä vastoin kaatunut jopa noin 200 000 ja haavoittunut noin 400 000.

Venäläisten tappiolukuja on voitu vahvistaa muun muassa hautausmaita ja kuolinilmoituksia arvioimalla. Pelkästään avoimista lähteistä oli kaikesta Moskovan salailusta huolimatta löydetty kevääseen mennessä varma tieto yli 50 000 kaatuneesta venäläisestä. Virallisista venäläisrekistereistä löytyvät perunkirjoitustiedot kertoivat taas ainakin 85 000 sodassa kaatuneesta. Venäjän puolustusministeriö on puolestaan mediatietojen perusteella tilannut satojatuhansia kaatuneiden omaisille jaettavia veteraanitodistuksia.

Verkkouutiset on kertonut Venäjän menetyksien selvittämisestä tässä jutussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)