Verkkouutiset

Toteutuneissa kaupoissa hinnat nousivat elokuussa erityisesti suurissa kaupungeissa melko selvästi. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Käänne asuntomarkkinoilla on tapahtunut

Asuntojen kauppamäärät ja hinnat ovat nousussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton elokuun asuntomarkkinakatsauksen mukaan viime vuoteen verrattuna käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi lähes yhdeksän prosenttia, ja elokuu oli myös vuoden vilkkain asuntokauppakuukausi. Kokonaisuutena kauppamäärä lähenteli jo 5 000 asuntokaupan rajaa kuukaudessa.

Asuntokauppa on kasvanut vuoden alusta alkaen trendinomaisesti, ja jokaisena kuukautena määrät ovat kasvaneet kesäkuun pientä notkahdusta lukuun ottamatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Asuntojen hinnat kääntyivät nousuun ja elokuussa nähtiin jo selkeämpää hintojen nousua. Myyntiajat ovat edelleen keskiarvoisesti pitkiä. Heinä–elokuussa on myyty enemmän asuntoja, jotka ovat olleet hyvin pitkään myynnissä. Monesta sellaisesta kohteesta, jotka ovat olleet hinnoiteltu hieman turhan korkealle, on nyt tullut kyselyjä, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa.

– Toteutuneissa kaupoissa hinnat nousivat elokuussa erityisesti suurissa kaupungeissa melko selvästi. Tämä alleviivaa sitä, että käänne on asuntomarkkinoilla tapahtunut ja positiivinen trendi vaikuttaa voimistuvan, arvioi Viljamaa.

Asuntokauppa on saanut vauhtia inflaation taittumisesta ja korkojen laskusta.

Viljamaan mukaan ihmisten ostovoima on kasvanut tämän vuoden aikana merkittävästi, ja asuntojen hintojen laskun myötä asuntomarkkinat näyttävät monelle otolliselta.

– Korkojen edelleen laskiessa asuntokaupan volyymit oletettavasti kasvavat edelleen. Korontarkistuspäivät ovat euriborien laskiessa juhlapäiviä tavalliselle asuntovelkaiselle perheelle, kun lainanhoitokustannukset voivat laskea kuukausitasolla jopa satoja euroja. Tämä vahvistaa asuntomarkkinoiden positiivista virettä, Viljamaa huomioi.

Uudiskohdekauppa on edelleen jumissa

Uusien asuntojen kauppa on edelleen todella alhaisella tasolla.

– Erityisesti uusia omakotitaloja ja rivitaloasuntoja on myyty tämän vuoden aikana todella vähän jopa viime vuoteen verrattuna. Uudet kerrostaloasunnot ovat menneet suhteellisesti paremmin kaupaksi. Tämä luonnollisesti tarkoittaa myös sitä, että tämän vuoden aikana uusia valmistuneita rivi- ja omakotitaloja on valmistunut aiempaa vähemmän, Viljamaa sanoo.

Asuntokaupan piristyminen lupaa Viljamaan mukana parempia aikoja myös uudisrakentamiselle.

– Ei kysyntä uusille asunnoille ole mihinkään pitkällä aikavälillä mihinkään hävinnyt.

Viljamaa muistuttaa, että pitkällä aikavälillä asuntokaupassa ollaan edelleen matalalla tasolla.

– Kuitenkin jo tällä hetkellä asuntokauppamäärät ovat edellä viime vuoden asuntokauppamääriä, vaikka tämän vuoden ensimmäinen vuosineljännes oli historiallisen heikko. Jos kehitys jatkuu vastaavana, asuntokauppamäärät voivat tänä vuonna nousta jopa yli 55 000 kauppaan, kun vuoden ensimmäisen vuosipuoliskon perusteella kauppamäärät olivat jäämässä vain noin 47 000 asuntokauppaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)