Yhdysvaltain keskuspankin (Fed) keskiviikkona pidettävästä kokouksesta on tulossa poikkeuksellisen tärkeä markkinatapahtuma, toteaa OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen tiedotteessa.
Hänen mukaansa tulevalla korkopäätöksellä ja kokouksen annilla on potentiaalia vaikuttaa merkittävästi koko syksyn rahapolitiikkanäkymään ja samalla ruokkia voimakkaita markkinaliikkeitä. Fed on vihjannut selväsanaisesti aloittavansa koronlaskut syyskuussa, joten rahapolitiikan keventäminen alkaa pitkän tarkkailevan kauden jälkeen.
– Kokouksen isoin kysymys on se, kuinka paljon korkoa lasketaan nykyiseltä 5,25-5,50 prosentin tasolta. Markkinat ovat puntaroineet tavanomaisen 0,25 prosenttiyksikön ja ison 0,5 prosenttiyksikön laskun välimaastossa. Jos Fed aloittaa isolla 0,5 prosenttiyksikön koronlaskulla, niin markkinat saattavat tulkita tämän kertovan keskuspankin paniikista talouden jäähtymistä kohtaan, Hännikäinen toteaa.
– Näemme korkopäätöksen olevan veitsenterällä, mutta kallistumme odottamaan maltillista 0,25 prosenttiyksikön koronlaskua. Perustelemme näkemystämme sillä, että keskuspankit tahtovat lähtökohtaisesti edetä maltillisin askelin. Mielestämme Yhdysvaltojen talouskuva ei ole murenemassa käsiin, vaan Fedillä on aikaa seurata talouden ja inflaation kehitystä ilman paniikkia, Hännikäinen jatkaa.
Varsinaisen korkopäätöksen ohella myös keskuspankin korkoindikaatiot sekä talousennusteiden päivitykset vaikuttavat voimakkaasti kokouksen aiheuttamiin markkinareaktioihin.
– Fedin jäsenet indikoivat kesäkuussa tälle vuodelle vain yhtä 0,25 prosenttiyksikön koronlaskua, mutta odotamme jäsenten viitoittavan nyt useampaa koronlaskua loppuvuodelle. Markkinat hakevat keskuspankin korkoindikaatioista selvyyttä siihen, millaista koronlaskusykliä Fed suunnittelee ja myös lisätietoja korkojen pidemmän aikavälin laskuvarasta. On selvää, että rahapolitiikkalinja on nyt kireää ja korkoja on varaa laskea nykytasoilta reippaasti mutta kuinka reippaasti.
Rahapolitiikan suunta on kuitenkin selvä ja korkoja tullaan laskemaan tuntuvasti nykytasoiltaan.
– Fedin rahapolitiikkanäkymiin liittyvistä kysymysmerkeistä johtuen syyskuun korkokokouksella on potentiaalia aiheuttaa merkittäviä liikkeitä niin osake-, korko kuin valuuttamarkkinoillakin. Markkinat reagoivat nyt herkästi keskuspankkikuvan muutoksiin ja pääjohtaja (Jerome) Powellin pitää valita sanansa tarkasti, jotta kokouksen anti ohitettaisiin rauhallisesti, Hännikäinen arvioi.