Verkkouutiset

Sotilaallisen Junarmija-nuortenliikkeen jäseniä vuonna 2019. www.mil.ru

Moskova julkaisi kylmäävän asiakirjan: Näin venäläistä kulttuuria halutaan levittää naapureihin

Venäläisen ajattelun ruokkiminen naapurimaissa mainitaan eräänä tavoitteena Venäjän hallituksen strategiapaperissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän hallitus on julkaissut kulttuuripolitiikkaa käsittelevän strategian. Hallituksen hyväksymä asiakirja löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.

Venäjän kulttuuripolitiikan tavoitteita vuoteen 2030 asti määrittelevän strategian ytimessä kerrotaan olevan muun muassa ”perinteisten henkisten ja moraalisten arvojen säilyttäminen, ja Venäjän kansojen historiallisen muistin ja ainutlaatuisen perinnön vaaliminen”.

Hyökkäyssota Ukrainassa, venäläisen yhteiskunnan kaikkien sektoreiden vahva militarisointi ja toisen maailmansodan vaihtoehtohistoriaan perustuva sisäpoliittinen tarina näkyvät läpi strategian.

Asiakirjassa mainitaan esimerkiksi erikseen eräänä keskeisenä tehtävänä, ”maan uusien alueiden täydellinen integrointi venäläiseen kulttuuriseen ja humanitaariseen ympäristöön”. Tällä viitataan Ukrainalta valloitettujen ja laittomasti paperilla Venäjään liitettyjen alueiden venäläistämiseen.

Ukrainan asevoimia syytetään myös varsin hämmentävästi asiakirjassa ”ikonisten kulttuuri-instituutioden, ainutlaatuisten historiallisten ja arkkitehtonisten monumenttien sekä uskonnollisten kohteiden” tuhoamisesta. Venäjä maalataan samalla tällaisen perinnön vaalijaksi.

Todellisuudessa Venäjä on valloittanut Ukrainaa tulittamalla kyliä ja kaupunkeja maan tasalle ja miehittämällä sitten raunioittamiaan alueita. Ukrainalaisväestöä on pakkosiirretty surutta, lapsia kaapattu ja ukrainalaisia kulttuuriaarteita anastettu Venäjälle valtavia määriä. Ukrainan hallitus on kutsunut Venäjän toimintaa suoranaiseksi ”kulttuuriseksi kansanmurhaksi”.

Vaikutusta naapureihin

Vaikka kyse onkin kulttuuripolitiikan strategiasta, mainitaan ”kansallisen turvallisuuden tehtävien suorittaminen” eräänä sen keskeisenä asiana.

Teksti on Moskovan toimintaa tuntevalle paikoin kylmäävää luettavaa ja paljastaa paljon siitä, miten ympäröivä maailma Kremlissä nähdään ja mihin suuntaan diktaattori Vladimir Putin haluaa venäläistä yhteiskuntaa ja ajattelua viedä lähivuosina.

– Venäläinen kulttuuri on olennainen osa globaalia kulttuuripiiriä, ja rikastaa sitä uniikilla maailmankatsomuksellaan. Epäystävällisten maiden sekaantumiset, joilla pyritään vahingoittamaan venäläisen kulttuurin maailmanlaajuista vaikutusvaltaa, aiheuttavat peruuttamatonta vahinkoa reilulle, tasa-arvoiselle ja avoimelle kansainväliselle yhteistyölle kulttuurissa ja humanitaarisella sektorilla, asiakirjassa muotoillaan.

Venäläistä kulttuuria onkin Moskovan mukaan suojeltava ”tuhoisalta ulkomaiselta tiedolta ja psykologiselta vaikutukselta”. Tässä yhteydessä mainitaan ”pseudo-humanistiset ja uusliberaalit” ajatukset, joita pidetään suoranaisena uhkana Venäjän turvallisuudelle.

Strategiassa nostetaan myös esiin Suomenkin medioissa runsaasti palstatilaa saanut lapsiin ja nuoriin keskittyvä ”patrioottinen ja sotilaspatrioottinen koulutus”. Tämän ympärille halutaan rakentaa museoita, kulttuurikeskuksia, kerhoja sekä kehittää erilaisia mediahankkeita.

Asevoimissa tai lainvalvonnassa palvelemisen yhteiskunnallista statusta halutaan kohottaa ja tällaiset ihmiset maalata ”isänmaan puolustajiksi” . Tämä listataan jopa suoraan yhtenä tavoitteista asiakirjassa.

Venäjän hallituksen strategian mukaan venäläistä kulttuuria ja kieltä on levitettävä ulkomaille muun muassa venäläisten koulujen ja kulttuurikeskusten kautta sekä ulkomailla toimivien asiantuntijoiden avulla.

Venäläisiä kulttuuritoimijoita ja -hankkeita on toistuvasti liitetty maailmalla tiedustelupalvelujen toimintaan ja erilaisiin vaikuttamishankkeisiin.

Strategiassa mainitaankin myös esimerkiksi ulkomailla asuvien ja siellä venäläistä ajattelua ja arvoja edistävien Venäjän ”maanmiesten” toiminnan tukeminen.

Lisäksi olisi kehitettävä naapurimaissa ”rajat ylittävää yhteistyötä”, jolla vahvistetaan kulttuurisia ja yhteiskunnallisia siteitä Venäjän kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)