Verkkouutiset

Hakulaitteen räjähdys torilla tallentui valvontakameravideolle Beirutissa. / AFP / UGC / LEHTIKUVA

Israelin juoni uhkasi paljastua – hakulaitteet räjäytettiin etuajassa

Mossadin alkuperäisenä tavoitteena oli hyödyntää hakulaitteita vasta täysimittaisen sodan alkuvaiheessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ainakin yksitoista ihmistä on kuollut ja yli 4 000 loukkaantunut libanonilaiselle Hizbollah-järjestölle toimitettujen hakulaitteiden räjähdettyä samanaikaisesti.

Hizbollah on syyttänyt tapauksesta Israelin ”rikollista aggressiota”. Myös Iranin Libanonin-suurlähettilään Mojtaba Amanin kerrotaan loukkaantuneen.

Israelin tiedustelupalvelu Mossadin arvellaan päässeen käsiksi tuhansien laitteiden tilauserään. Sky News Arabia -kanavan lähteiden mukaan Mossad sijoitti hakulaitteisiin PETN-räjähdettä ja räjäytti ne kauko-ohjauksella. Räjähdettä tarvittiin vain alle 20 grammaa jokaista laitetta kohden.

Kolme Yhdysvaltain hallintolähdettä sanoo Axios-medialle, että Israel päätti räjäyttää hakulaitteet etuajassa. Huolena oli salaisen operaation paljastuminen. Al-Monitor-uutissivuston mukaan kaksi Hizbollahin toimijaa oli ilmaissut hakulaitteisiin liittyviä epäilyjä viime päivinä.

Israelin operaatiosta tietoisen lähteen mukaan hakulaitteiden räjäyttäminen oli tarkoitus tehdä vasta täysimittaisen sodan alkuvaiheessa. Viime päivinä heräsi epäilys juonen paljastumisesta. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu päätti hallituksensa ja sotilasjohdon kanssa aktivoida räjähteet etuajassa.

New York Times -lehden mukaan hakulaitteet oli tilattu taiwanilaiselta Gold Apollo -yhtiöltä. Kello 15.30 tiistaina laitteisiin saapui viesti, joka vaikutti olevan peräisin Hizbollahin johdolta. Viestit sen sijaan aktivoivat räjähteet.

Gold Apollo -yhtiön perustaja Hsu Ching-Kuang sanoi, että kyseiset laitteet oli tehty Euroopassa lisenssillä. Yhtiön verkkosivut eivät toimineet keskiviikkona hakkeroinnin seurauksena.

– Tuote ei ollut meidän. Siinä oli vain meidän tuotemerkkimme. Olemme vastuullinen yhtiö, tämä on hyvin kiusallista, Hsu Ching-Kuang totesi Times-lehden mukaan Taipeissa.

Hizbollahin mukaan uhrien joukossa oli monia sen taistelijoita ja muita toimijoita. Järjestö on uhannut Israelia laajoilla kostotoimilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)