Verkkouutiset

Propagandakuva ylistää lempinimellä Insinööri kutsuttua Yahya Ayyashia jonka Israel räjäytti vuonna 1996.

Israel on iskenyt puhelimiin aiemminkin: ”Insinööri” huijattiin räjähtämään

Isku Hizbollahin hakulaitteisiin on laajuudeltaan ainutlaatuinen. Mutta ensimmäinen puhelinisku se ei ole.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israel ei ole ilmoittautunut Hizbollahin jäseniin kohdistuneen tiistaisen iskun tekijäksi. Iskussa oli keskiviikkoaamun tietojen mukaan haavoittunut ainakin 2800 ihmistä. Kuolleita on kymmenen.

Iskussa arviolta kolmisen tuhatta terroristijärjestö Hizbollahin jäsenten käyttämää hakulaitetta räjähti suunnilleen yhtäaikaisesti. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella hakulaitteisiin oli hetkeä ennen räjähdystä lähetetty viesti, minkä johdosta moni laitteen omistaja oli räjähdyshetkellä katsomassa laitetta ja sai vaurioita käsiin ja kasvoihin.

Hizbollah syyttää iskusta virallisesti Israelia. Vaikka Israel ei keskiviikkona aamulla ollut ilmoittautunut iskun tekijäksi, on Israelin sotilastiedustelu Shin Bet käyttänyt räjähtävää viestintälaitetta aiemminkin.

Yahya Ayyash oli Palestiinan itsenäisyyttä ajavan terroristiryhmä Hamasin johtava räjähdeasiantuntija, lempinimeltään Insinööri. Tammikuussa 1996 hänen yhteistyökumppaninsa toi hänelle Motorolan Alpha-kännykän johon tuli puhelu hänen isältään. Israelin keskustiedustelupalvelu Shin Bet oli asentanut Motorolaan noin 50 gramman räjähteen. Ayyashin isä huijattiin soittamaan puhelimeen, jolloin Ayyashin kumppani saatiin viemään luuri tälle. Kun Ayyash oli puhumassa isänsä kanssa, räjähde laukaistiin. Räjähde tappoi räjähdeinsinöörin välittömästi.

Myös jo niinkin kauan sitten kuin vuonna 1972 Israel käytti puhelimeen asennettua räjähdettä. Tuolloin oli kyseessä vielä lankapuhelin. Aiemmin samana vuonna palestiinalaisterroristit sieppasivat Münchenin olympialaisissa kaksitoista israelilaista urheilijaa ja tappoi heistä yksitoista.

Operaatio Jumalan kosto käynnistyi pian tämän jälkeen. Yksi operaation vaihe oli palestiinalaisjärjestö PLO:n Pariisissa toimineen edustajan Mahmoud Hamsharin surmaaminen. Operaatiossa italialaiseksi toimittajaksi tekeytynyt tiedustelupalvelu Mossadin agentti haastatteli Hamsharia kahvilassa sillä aikaa, kun toiset agentit murtautuivat Hamsharin asuntoon ja piilottivat tämän puhelimeen tai puhelinpöytään räjähteitä. Myöhemmin sama agentti soitti Hamsharin lankapuhelimeen ja kysyi, oliko Hamshari puhelimessa. Kun hän sai myöntävän vastauksen, räjähde laukaistiin. Hamshari kuoli myöhemmin sairaalassa, mutta ehti ennen kuolemaansa kertoa mitä tapahtui. Näin Israel saatiin kytkettyä Münchenin verilöylyä seuranneisiin tapahtumiin.

Nämä tapahtumat ovat olleet Hizbollahin tiedossa. Esimerkiksi kuluvan vuoden helmikuussa Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah varoitti seuraajiaan, ettei näiden tulisi käyttää matkapuhelimia. Nashrallah kuvaili niitä ”kuolettaviksi agenteksi” joita voi salakuunnella. Tämä sai Hizbollahin siirtämään viestintäänsä entistä enemmän hakulaitteisiin.

Tiistain isku kertookin erityisesti uhkien monimuotoisuudesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)