Verkkouutiset

Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallahin puhetta seurattiin kahvilassa Libanonin eteläosissa elokuun lopulla. / AFP / LEHTIKUVA / MAHMOUD ZAYYAT

Arvio Mossadin operaatiosta: Massiivinen isku Hizbollahin toiminnalle

Järjestön toimijat saivat vammoja autoissa, kaduilla, kaupoissa ja kodeissaan tuhansien hakulaitteiden räjähdettyä samanaikaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ainakin 11 henkilön kerrotaan kuolleen ja yli 3 000 haavoittuneen Israelin tiedustelupalvelu Mossadin iskussa Libanonin Hizbollah-miliisiä vastaan.

Tuhannet Hizbollahille toimitetut hakulaitteet räjähtivät tiistaina samanaikaisesti eri puolilla maata. Taiwanilaisen Gold Apollo -yhtiön mukaan laitteet oli valmistettu lisenssillä Unkarissa. Kello 15.30 tiistaina laitteisiin saapui viesti, joka vaikutti olevan peräisin Hizbollahin johdolta. Viestit sen sijaan aktivoivat niiden sisälle asetetut pienet PETN-räjähteet.

Mossadin väitetään sijoittaneen räjähteitä noin 5 000 hakulaitteen sisään, jotka oli toimitettu maahan kuluvan vuoden aikana. Myös Iranin Libanonin-suurlähettiläs loukkaantui. Axios-median mukaan hakulaitteet päätettiin räjäyttää etukäteen, koska useat Hizbollahin toimijat olivat esittäneet niihin liittyviä epäilyjä viime päivinä.

Asiantuntijat uskovat räjähdyssarjan vaikuttavan merkittävästi Hizbollahin toimintakykyyn. Suuri määrä sen keskeisiä toimijoita haavoittui vakavasti, mikä vaikuttaa myös järjestön taistelutahtoon. Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah pyrki aiemmin vähentämään matkapuhelinten käyttöä niihin liittyvien turvallisuusriskien vuoksi.

– Hyökkäys osui heidän Akilleen kantapäähänsä, koska heiltä otettiin pois keskeinen viestintäväylä. Tällaiset laitteet on otettu aiemminkin kohteeksi, mutta ei näin kehittyneessä hyökkäyksessä, Tel Avivin yliopiston kyberturvallisuuden tutkija Keren Elazari sanoo New York Times -lehdelle.

Räjähdyksiä sattui kaupoissa, kadulla, autoissa ja monien Hizbollahin toimijoiden kodeissa. Tapauksista kerrottiin Beirutissa, Bekaan laaksossa ja myös Syyrian puolella. Kello 15.30 tiistaina laitteisiin saapui viesti, joka vaikutti olevan peräisin Hizbollahin johdolta. Viestit sen sijaan aktivoivat räjähteet muutaman sekunnin viiveellä.

Monet saivat vammoja käsiinsä, lonkkaansa tai päähänsä. Sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuva parturin tuoliin kuolleesta nuoresta miehestä, jonka kasvot olivat veren peittämät.

BBC:n mukaan Israelin johdosta on annettu viime päivinä vihjeitä siitä, että maa suunnitteli voimatasapainon muuttamista maan pohjoisrajalla. Israelin joukkojen ja Hizbollahin välillä on käyty jatkuvia yhteenottoja viime vuoden lopulta lähtien. Tuhannet ihmiset on jouduttu evakuoimaan raja-alueilta.

Israel ei ole toistaiseksi toteuttanut niin laajoja joukkokeskityksiä pohjoiseen, joita asiantuntijoiden mukaan vaadittaisiin laajaan maaoperaatioon. Täysimittaisen sodan uhkan arvioidaan silti kasvaneen, koska Hizbollah tulee luultavasti vastaamaan Israelin yllätysiskuun jollakin tavalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)