Verkkouutiset

General Atomics -yhtiön uusi malli pohjautuu XQ-67-drooniin. / TWZ / X

Hävittäjiä tukevat droonit voivat pian tuhota kohteita taivaalla

Yhdysvaltain ilmavoimat haluaa hävittäjien tueksi tuhat miehittämätöntä ilma-alusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

General Atomics -yhtiö tarjoaa Yhdysvaltain ilmavoimille omaa droonimalliaan osana Collaborative Combat Aircraft -hanketta.

Sen tavoitteena on saada käyttöön noin tuhat miehittämätöntä ilma-alusta, jotka voivat tukea perinteisiä hävittäjäkoneita. Huomio on ainakin alkuvaiheessa muiden ilmakohteiden tuhoamisessa.

Kilpailutuksen finaaliin päässyttä General Atomicsin prototyyppiä esiteltiin ilmailutapahtumassa Washington D.C.:n lähellä. Se pohjautuu kokeelliseen XQ-67A-ilmataisteludrooniin, jonka ensimmäinen koelento tehtiin helmikuun lopulla.

Osa tulevista malleista soveltuu War Zone -sivuston mukaan nopeisiin ilmataisteluihin ja muut tehtäviin, joissa droonin odotetaan pysyttelevän ilmassa pitkiä aikoja lähellä vihollisen ilmatilaa.

Hankejohtaja Michael Atwoodin mukaan CCA-hankkeeseen osallistuva ilma-alus voi nousta ilmaan karummiltakin maastokentiltä. Hän kuvailee häiveominaisuuksilla varustettua lennokkia ”jonkinlaiseksi aserekaksi”, joka voidaan varustaa hyvin erilaisilla asejärjestelmillä.

Miehitettyjen hävittäjäkoneiden tueksi suunniteltujen droonien osalta on käyty keskustelua siitä, kuinka helposti ”uhrattavia” niiden tulisi olla. Kysymys on kiinteästi yhteydessä niiden valmistuskustannuksiin. Esimerkiksi Ukrainan sodassa suuren osan lennokeista oletetaan tuhoutuvan käytön yhteydessä, joten niiden teho perustuu halpaan hintalappuun ja suuriin tuotantomääriin. Räjähdelennokit ovat jo lähtökohtaisesti ”yksisuuntaisia” itsemurhadrooneja.

Michael Atwoodin mukaan asiaa on harkittu pitkään CCA-hankkeen yhteydessä.

– Osa näistä lentokoneista on kuin tulitikkuja ja osa kuin tupakansytyttimiä, joita voi käyttää aina uudelleen täyttämisen jälkeen. Yritimme tehdä tästä kuin BIC-taskusytyttimen. Siihen voi luottaa ja sen voi ottaa mukaan retkelle, mutta jonka voi myös heittää tietyn ajan päästä roskakoriin. Eikä siihen liity valtavia operointi- ja tukikustannuksia, Atwood toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)