Verkkouutiset

Pääministeri Petteri Orpo. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Petteri Orpo: Yrityksistä tulee rohkaisevia viestejä

Pääministerin mukaan yksityiset investoinnit on saatava kunnolla liikkeelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) antoi keskiviikkona eduskunnalle ilmoituksen valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen monivuotisesta suunnitelmasta.

Viime vaalikaudella kaikki eduskuntaryhmät sitoutuivat tavoitteeseen nostaa tutkimus- ja kehittämismenot neljään prosenttiin.

– Kiitän puolueita tästä tärkeästä sitoumuksesta, Orpo puhui eduskunnassa ja sanoi hallituksen toteuttavan tavoitteen.

Pääministeri kertoi, että hallituksen ensimmäisen vuoden aikana on tehty uusia rahoituspäätöksiä jo yli puolella miljardilla eurolla. Pelkästään ensi vuonna rahoitus kasvaa 280 miljoonalla eurolla.

– Tämä on arvovalinta. Teemme historiallisia investointeja tutkijakoulutukseen, huipputason perustutkimukseen, uusiin tutkimusinfrastruktuureihin, lääketieteen kliiniseen tutkimukseen, metsätalouteen ja moniin muihin Suomen kasvun, hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kannalta tärkeisiin kohteisiin, Orpo luetteli.

Yksityisiä ja julkisia toimijoita on Orpon mukaan saatava yhteistyöhön.

– Julkisen rahoituksen on vivutettava liikkeelle yksityisiä investointeja. Jotta neljän prosentin tavoite voidaan saavuttaa, on yksityisen sektorin investoitava tuplaten valtioon nähden, hän sanoi.

Orpo sanoi pitävänsä erittäin tärkeänä sitä, että elinkeinoelämä on sitoutunut parlamentaarisesti sovittuihin tavoitteisiin.

– Teknologiateollisuuden 57 jäsenyritystä sitoutuivat lisäämään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksiaan Suomessa. Uutta rahaa on liikkeellä paljon, ja eri kokoisten yritysten on syytä hakea sitä aktiivisesti. Hyville ideoille on nyt kysyntää, pääministeri totesi.

– Tuoreen Sitran yrityskyselyn mukaan t&k-lisärahoitus kannustaa lisäämään merkittävästi tutkimus- ja kehityspanostuksia erityisesti pienissä yrityksissä. Myös voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset ilmoittavat keskimääräistä useammin, että lisärahoitus kannustaa kasvattamaan heidän omia t&k-panostuksiaan. Nämä viestit ovat rohkaisevia, hän jatkoi.

Pääministerin mukaan rahoituksen kasvattaminen ei ole itseisarvo. Tärkeintä on hänen mukaansa se, mitä rahalla saadaan aikaiseksi.

– Pelkkä poliittinen tahto ja valtion rahoituspäätökset eivät riitä. Nyt on se kuuluisa näytön paikka. Yksityiset investoinnit on saatava liikkeelle, ja jo rahoitettujen hankkeiden on osoitettava vaikuttavuutensa. Tohtorit on koulutettava ja supertietokone LUMI Kajaanissa on päivitettävä. Kasvavat myöntövaltuudet Suomen Akatemiassa ja Business Finlandissa on saatava täysimääräisesti tehokkaaseen ja laadukkaaseen käyttöön, Orpo sanoi.

– Teemme nämä investoinnit, jotta taloutemme olisi pitkällä aikavälillä kestävällä pohjalla, ja jotta suomalaisilla olisi hyvinvoinnin edellytykset myös tulevaisuudessa. Teemme työtä, jotta vientimme vetäisi ja olisimme paremmassa turvassa. Suomi tunnetaan edelleen maailmalla osaamisen ja koulutuksen huippumaana. Haluan uskoa siihen, että yrityksillämme ja julkisilla tutkimusorganisaatioilla on nykyistä paljon enemmän potentiaalia pärjätä paitsi kotimaassa myös kansainvälisessä kilpailussa.

Orpo kertoi, että hallitus panostaa tällä vaalikaudella tutkimukseen, kehittämiseen ja innovaatioihin yhteensä miljardi euroa.

– T&k-politiikka on vaikuttavaa ja vastuullista kasvupolitiikkaa. Siis sitä, mitä monet ovat tässä salissa peräänkuuluttaneet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)