Verkkouutiset

Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili keskiviikkona Tampereella., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Näin Alexander Stubb perusteli kovaa YK-aloitettaan

Tasavallan presidentin mukaan Lähi-idässä on olemassa sodan eskalaatiovaara.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ehdottaa YK:n turvallisuusneuvoston laajentamista nykyisestä viidestä jäsenmaasta kymmeneen.

– Jos YK:ta ei uudisteta, se sivutetaan. Niin sanotut virastot toimivat. Poliittinen ulottuvuus eli New York ei toimi, koska YK:n turvallisuusneuvosto ei toimi. Ehdotuksemme on selkeä: turvaneuvoston kokoa on kasvatettava ja maantieteellinen kattavuus turvattava, Stubb perusteli aloitetta keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Tampereella keskiviikkona vieraillut Stubb ehdotti Tampereen yliopistossa pitämässään puheessa, että vastaisuudessa yksi turvallisuusneuvoston jäsen tulisi Latinalaisesta Amerikasta, kaksi Afrikasta ja kaksi Aasiasta.

Nykyisellään turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä ovat Iso-Britannia, Kiina, Venäjä, USA ja Ranska.

Stubb esittää myös, että veto-oikeus poistetaan YK:n turvaneuvostosta.

– Jos haluamme, että YK oikeasti toimii ja pystyy tekemään ydintehtäväänsä eli rauhanvälittämistä, silloin YK:ta on uudistettava.

Lisäksi Stubb ehdotti kaikkien ”laittomaan sotaan” osallistuvien jäsenmaiden pidättämistä turvallisuusneuvoston toiminnasta.

– Jos minusta olisi kiinni, niin Venäjän jäsenyys YK:n turvallisuusneuvostossa jäädytettäisiin. Venäläiselle imperialismille ei pidä antaa jalansijaa, Stubb totesi.

Stubb kommentoi tiedotustilaisuudessa myös Lähi-idän tilannetta. Tiistaina tuhannet äärijärjestö Hizbollahin jäsenet loukkaantuivat, kun heidän käyttämänsä hakulaitteet räjähtivät yhtä aikaa. Ilmassa on pelkoja sodan eskalaatiosta.

– Isku Libanonissa on osoitus siitä, miten monipolvista nykyinen sodankäynti on. Joka kerran, kun alueella tapahtuu jotain on olemassa eskalaatiovaara. Uskon, ettei ole Israelin tai Iranin intresseissä eskaloida tilannetta entisestään, Stubb arvioi.

Stubb kertoi pitävänsä suurena ongelmana, ettei YK ole tarpeeksi läsnä Lähi-idän sodassa vaan rauhanvälityksen tekevät välivaltiot.

– Jos YK ei ole keskeisesti auttamassa tulitaukoa tai rauhaa, niin se vaikeuttaa tilannetta.

Stubb kertoi tiedotustilaisuudessa käyvänsä keskiviikkoiltana keskustelun Israelin presidentin kanssa, jossa hän kertoi haluavansa kuulla tilannekatsauksen Gazasta ja Israelin toiminnasta.

Stubb matkustaa parin päivän päästä New Yorkiin YK:n yleiskokoukseen, jossa presidentti pitää yleiskokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron keskiviikkona 25. syyskuuta.

Stubb tapaa New Yorkissa kahdenvälisesti myös esimerkiksi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Palestiinan presidentin Mahmud Abbasin.

Stubb kommentoi tiedotustilaisuudessa myös Henna Virkkusen (kok.) saamaa komissaarin salkkua.

– Tämä on ehkä komissaarihistorian painavin salkku. Juuri tässä hetkessä saamme komissaarin, joka on varapuheenjohtaja ja pääsee käsittelemään kahta unionin toiminnan kannalta tärkeää strategista kokonaisuutta eli digitalisaatiota ja turvallisuutta. Olin myönteisesti yllättynyt tästä salkusta, Stubb kommentoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)