Verkkouutiset

BAC Consulting -yhtiön konttori Budapestissa. / AFP / LEHTIKUVA / ATTILA KISBENEDEK

Unkarilainen yhtiö kiistää valmistaneensa räjähtäneet hakulaitteet

Israelin tiedustelupalvelu Mossadin väitetään asentaneen räjähteitä tuhansiin Hizbollahin käyttämiin viestintälaitteisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ainakin 12 ihmistä sai surmansa ja yli 3 000 loukkaantui libanonilaiselle Hizbollah-järjestölle toimitettujen hakulaitteiden räjähdettyä lähes samanaikaisesti tiistaina. Israelin tiedustelupalvelu Mossadin epäillään päässeen käsiksi laitteiden toimitusketjuun ja asentaneen niihin pienen määrän sotilastason räjähteitä.

Taiwanilainen Gold Apollo -yhtiö ilmoitti aiemmin, että laitteet olisi valmistettu Unkarissa. Paikalliselle BAC Consulting KFT -yhtiölle oli myönnetty lupa käyttää yhtiön brändiä kolmivuotisessa lisenssisopimuksessa.

BAC:n toimitusjohtajana toimii Britanniassa koulutuksensa saanut 49-vuotias Cristiana Bársony-Arcidiacono. Hän kiistää yhtiön valmistaneen kyseiset laitteet.

– En valmista näitä hakulaitteita. Olen vain välittäjätaho. Olette ymmärtäneet väärin, toimitusjohtaja sanoi puhelimitse NBC:lle.

Israelin johdon kerrotaan räjäyttäneen laitteet etuajassa, koska monimutkainen soluttautumisoperaatio oli vaarassa paljastua. Axiosin mukaan tarkoituksena oli iskeä Hizbollahia vastaan täysimittaisen sodan alkuvaiheessa.

Gold Apollon hallituksen puheenjohtaja Hsu Ching-kuang sanoi haastavansa BAC:n oikeuteen. Hän totesi Telegraph-lehden mukaan, että yhteistyökumppanin toiminnassa oli ollut erikoisia piirteitä. Maksut olivat tulleet Lähi-idästä, mitä pidettiin ”hyvin outona”.

Cristiana Bársony-Arcidiacono ilmoittaa LinkedIn-sivullaan opiskelleensa London School of Economics -yliopistossa ja työskennelleensä aiemmin Unescossa. Hän kirjoittaa ”omistaneensa itsensä tieteelle ja kehitykselle”.

BAC:n verkkosivut eivät enää toimineet keskiviikkona. Niillä aiemmin kerrottiin konsulttiyhtiön tukevan aasialaisten teknologia- ja viestintäyritysten kasvua ja pääsyä uusille markkinoille. BAC:n osoitteeksi ilmoitettiin kaksikerroksinen rakennus Budapestissä. Sen nimi oli näkyvillä kiinteistön ikkunaan kiinnitetyssä A4-paperissa.

Unkarilaisen 24.hu-sivuston mukaan BAC:n perustamispäivämääräksi ilmoitettiin 19. toukokuuta 2022. Toimitusjohtaja väitti kuitenkin johtaneensa yhtiötä jo vuodesta 2019 lähtien. Tämä on herättänyt epäilyjä siitä, että kyseessä olisi ollut Israelin käyttämä kulissiyhtiö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)