Yhdysvaltain keskuspankilta (Fed) odotetaan korkopäätöstä keskiviikkona kello 21 Suomen aikaa. Koronlaskua pidetään todennäköisenä, mutta sen suuruudesta on vaihtelevia näkemyksiä.
– Korkopäätöksen osalta ollaan pitkästä aikaa aidosti jännän äärellä. Varmaa on se, että koronlasku saadaan, mutta odotukset ovat poikkeuksellisen jakautuneita sen suhteen, onko se suuruudeltaan 25 vai 50 korkopistettä, kirjoittaa analyysiyhtiö Inderesin ekonomisti Marianne Palmu Inderesin aamukatsauksessa.
Keskiviikkoiltana FedWatchin odotuksissa 55 prosenttia oli kallistunut 50 korkopisteen laskun kannalle ja 45 prosenttia 25 korkopisteen laskun kannalle.
Palmun mukaan keskuspankin kannalta tilanne on kiusallinen ja kertoo tietynlaisesta viestinnän epäonnistumisesta, sillä odotukset eivät ole kovin hyvin hallinnassa
– Korkopäätöksessä onkin vaikea miellyttää kaikkia: jos laskee 25 korkopistettä, on se monen mielestä liian vähän, ja jos koronlasku on 50 korkopistettä, voisi se signaloida paniikkinappulan painamista ja taantuman myöntämistä. Pitää kuitenkin muistaa, että niin suuria koronleikkauksia on tehty viimeksi poikkeusoloissa keskellä koronapandemiaa ja sitä ennen finanssikriisissä.
OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi tiistaina, että Fedin kokouksesta on tulossa poikkeuksellisen tärkeä markkinatapahtuma.
Hänen mukaansa tulevalla korkopäätöksellä ja kokouksen annilla on potentiaalia vaikuttaa merkittävästi koko syksyn rahapolitiikkanäkymään ja samalla ruokkia voimakkaita markkinaliikkeitä.
Hännikäinen arvioi, että korkokokous voi aiheuttaa merkittäviä liikkeitä niin osake-, korko kuin valuuttamarkkinoillakin.
Financial Timesin mukaan Yhdysvaltain osakemarkkinat pysyivät keskiviikkoaamuna paikallista aikaa vakaina, kun sijoittajat välttivät tekemästä suuria siirtoja Fedin korkopäätöksen edellä.
FT:n mukaan futuurimarkkinat osoittivat keskiviikkona 62 prosentin todennäköisyyttä puolen prosenttiyksikön koronlaskulle.