Verkkouutiset

Ruby heinäkuussa. MALCOLM CRANFIELD/MARINETRAFFIC

Venäjään kytketty mysteerilaiva käyttäytyy oudosti Norjan rannikolla: Lasti vastaa pientä ydinpommia

Ammoniumnitraattilastissa oleva alus voi asiantuntijan mukaan liittyä Venäjän hybridioperaatioihin Euroopassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

20 000 tonnin ammoniumnitraattilastissa olevan Ruby-rahtilaivan liikkeet Norjan rannikolla ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä viime aikoina. Suomessa aluksesta on kuitenkin uutisoitu vain vähän.

Verkkouutiset kertoi erikoisesta laivasta ensimmäistä kertaa tässä jutussa syyskuun alussa. Venäjän Murmanskin alueelta Kantalahdesta lähtenyt Ruby oli tuolloin Pohjois-Norjan Tromssan satamassa.

Venäläistä ammoniumnitraattia kuljettava alus on Maltan lipun alla ja sen määränpääksi kerrottiin tuolloin Kanariansaarten Las Palmas. Alus pyysi kuitenkin myrskyn takia pääsyä norjalaissatamaan, ja se myönnettiin.

Ammoniumnitraatti on varsin räjähtävä aine. Rubyn lastin vaarallisuudesta saa jonkinlaisen käsityksen Beirutin sataman vuonna 2020 tuhonneesta räjähdyksestä. Siinä kyse oli 2 750 tonnista ammoniumnitraattia. Räjähdyksen voimakkuuden on laskettu olleen yli yhden kilotonnin luokkaa. Rubyn lasti on siis seitsemänkertainen ja sitä voi verrata mahdolliselta räjähdysenergialtaan pieneen ydinaseeseen.

Tanskalaisen Informationin mukaan Ruby olisi matkalla korjauksiin Liettuaan. Liettuan viranomaiset eivät kuitenkaan ole antaneet alukselle lupaa tulla maahan. Jutussa arvioidaan, että alus ei myöskään pystyisi syväyksensä takia ajamaan Juutinrauman salmesta.

Tanskan viranomaiset ovat ilmoittaneet seuraavansa tarkasti aluksen kulkua, mikäli se tulee maan aluevesille.

Ruby on kulkenut pitkin Norjan rannikkoa. Sen liikkeitä on pidetty epäilyttävinä. Marinetraffic/Verkkouutiset

Europa-ajatushautomon tutkija ja entinen Tanskan sotilastiedustelun analyytikko Jakob Kaarsbo pitää mahdollisena, että alusta käytetään Venäjän hybridisotaan.

– Venäjä kokeilee jatkuvasti rajoja ja ylittää niitä. Heistä on tullut nopeasti yhä halukkaampia riskinottoon. Tämä kuuluu hybridisodan luonteeseen, Kaarsbo sanoo Informationille.

Hän pitää poikkeuksellisena ja huomiota herättävänä sitä, miten Ruby on seilannut Pohjois-Norjan strategisesti tärkeiden kohteiden lähellä.

Tällä hetkellä aluksen tilannetta voi pitää vähintäänkin huolestuttavana. Meri- ja ilmaliikennettä nimimerkillä aonsson seuraava tunnettu avointen lähteiden tutkija on jakanut X-palvelussa alta löytyviä kuvia ja videoita Rubyn liikkeistä. Meriliikennepalveluista löytyvien nopeus-, reitti- ja alustietojen perusteella Ruby on mahdollisesti ollut hinattavana. Viime yön laiva kulki hitaasti mutkitellen.

Tällä hetkellä alus on Norjan rannikolla Haugesundin kohdalla. Se ilmoittaa määränpääkseen yhä Liettuan Klaipedan. Sinne Rubyn olisi määrä saapua sunnuntaina. Tämä siis siitä huolimatta, että tanskalaislehti on kertonut, ettei alusta aiota päästää Liettuaan. Reittinsä perusteella vaarallisessa lastissa oleva laiva näyttää olevan tulossa Itämerelle.

Aluksen ennustettu reitti vie Liettuan Klaipedaan, vaikka sen pääsy satamaan on ainakin tanskalaisuutisoinnin mukaan evätty. Marinetraffic/Verkkouutiset

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)