Verkkouutiset

Rakennuslupaan vaadittavien tietoja määrää vähennetään, erityissuunnitelmaa edellytetään vain perustellusta syystä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Kokoomusedustaja suomii turhaa rakentamisen byrokratiaa

Tere Sammallahden mukaan byrokratian purkutalkoot on nyt käynnistetty.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.) pitää rakentamislupien lakisääteistä käsittelyaikojen keventämistä konkreettisena osoituksena siitä, miten byrokratiaa suitsitaan palvelemaan unelmiaan tavoittelevia suomalaisia.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on antoi torstaina esityksen eduskunnalle rakentamislain korjaussarjasta. Kokonaisuus sisältää useita toimia, joilla rakentamisen hallinnollista taakkaa kevennetään, byrokratiaa karsitaan ja valitusoikeutta selkeytetään.

– Byrokratian purkutalkoot on nyt käynnistetty. Esitys on kokonaisuus, joka karsii ihmisten arkea tarpeettomasti haittaavaa sääntelyä, Sammallahti sanoo.

– Rakennuslupaan vaadittavien tietoja määrää vähennetään, erityissuunnitelmaa edellytetään vain perustellusta syystä, valitusoikeuksia pyritään rajaamaan ja väliaikaiset tapahtumarakenteet vapautetaan rakentamisen luvanvaraisuudesta. Konkreettisia päätöksiä, jotka keventävät turhaa byrokratiaa, hän jatkaa.

Korjaussarjan myötä rakennuslupa on ratkaistava vähintään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hakemus liitteineen on jätetty.

– Käsittelyaikatakuu on konkreettinen osoitus siitä, miten helpotamme tavallisten ihmisten arkea ja mahdollisuuksia toteuttaa unelmiaan, Sammallahti sanoo.

Rakennuslupien käsittelyajat vaihtelevat nykyisin merkittävästi kuntien ja käsittelyajankohtien mukaan. Lupamenettelyn selkiyttämisellä voi olla merkittäviä myönteisiä vaikutuksia kotitalouksille.

Hallituksen esityksessä arvioidaan, että erityisesti pientalorakentajille lupakäsittelyyn asetettu käsittelyaika voi tuoda merkittävää helpotusta.

– Uusista omakotitaloista noin 80 prosenttia on talotehtaiden tuotantoa. Lupakäsittelyn määräaika helpottaa rakentamisen aikatauluttamista ja projektien hallintaa. Parhaimmillaan muutos myös alentaa rakentamisen hintaa ja keventää omasta kodista haaveilevan rakentajan stressiä, Sammallahti toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)