Verkkouutiset

Ursula von der Leyen esitteli komissionsa tällä viikolla. AFP / LEHTIKUVA / FREDERICK FLORIN

Painava salkku on pitkän työn tulos

BLOGI

Parhaat tarinat alkavat kirjoittajan mukaan kaukaa.
Picture of Pete Pakarinen
Pete Pakarinen
Pete Pakarinen työskentelee lehdistöneuvonantajana Euroopan parlamentin EPP-ryhmässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Niin tämäkin. Mennään siis vuoteen 1990, jolloin kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suominen näytti Suomen tulevaisuudeksi jäsenyyden Euroopan Yhteisössä, nykyisessä Euroopan Unionissa. Viisi vuotta myöhemmin olimme jäseniä.

Vuonna 2016 Ilkka Suominen sai työstään Euroopan rakentajana EPP-ryhmän suurimman tunnustuksen, Schuman-mitalin. Mitalin luovutustilaisuudessa Helsingissä puhunut kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb mainitsi tuolloin, että EU:n jäsenmailta, jotka rikkovat oikeusvaltion periaatteita, tulisi evätä EU:n rahoitus.

Komission ja EPP:n varapuheenjohtaja Jyrki Katainen oli jo aiemmin puhunut voimallisesti oikeusvaltion puolesta ja hieman myöhemmin komissio antoikin esityksen oikeusvaltiomekanismista, joka toteuttaa Stubbin ajatusta.

Parlamentissa EPP-ryhmä nosti periaatteen korkeaksi tavoitteekseen eritoten kokoomusmeppien voimakkaan työn ansiosta. Talousarvion valvontavaliokunnan koordinaattorina toiminut Petri Sarvamaa ajoi lainsäädäntöä parlamentissa ja laati siitä myös mietinnön.

Ei ole siis sattuma, että komission tulevan varapuheenjohtajan Henna Virkkusen salkusta löytyvät demokratia ja oikeusvaltion puolustaminen. Ne ovat esimerkkinä johdonmukaisesta ja määrätietoisesta työstä, jota on ollut tekemässä monilukuinen joukko kokoomuslaisia. Oman korteni kannoin kekoon Turun puoluekokouksessa 2018, jossa puolueen kannaksi virallisesti hyväksyttiin oikeusvaltioperiaatteen asettaminen EU-rahoituksen ehdoksi.

Palataan tarinassa nykyaikaan. Runsas viikko sitten Petteri Orpo esikuntineen vieraili Brysselissä ja tapasi muun muassa Ursula von der Leyenin ja EPP:n puheenjohtajan Manfred Weberin. Orpo on tehnyt määrätietoista työtä korostaessaan kilpailukykyä ja turvallisuutta Suomen tavoitteina ja vienyt tätä viestiä sekä pääministerinä, kokoomuksen puheenjohtajana, että EPP-puolueen varapuheenjohtajana eteenpäin.

Orpoa on kuunneltu, Suomea on kuunneltu ja kokoomusta on kuunneltu. Tämän totesi muun muassa Weber tällä viikolla EPP-ryhmälle. Vielä selvemmin sen ilmaisi komission puheenjohtaja antaessaan salkullisen painavaa asiaa Henna Virkkuselle. Tekninen kehitys ja digilainsäädäntö ovat kilpailukyvyn kovaa ydintä. Tämän painavammaksi ei salkkua saa pakattua.

Saako tuulettaa, kysyi Petteri saapuessaan tiistaina toimittajien eteen. Sanon, että kyllä saat. Saat tuulettaa Hennan menestystä, omaa ja monien muitten kokoomuslaisten työtä sekä puolueen pitkää EU-linjaa, joka tässä nyt kantaa hedelmää. Ilkka olisi tyytyväinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)