Verkkouutiset

Punainen tori ja Moskovan Kreml. PIXABAY

Oligarkit vastustavat lisää joukkoja pakkosotaan – ”hyvin ymmärrettävää”

Kansanedustajan mukaan tilanne on räjähdysherkkä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen oppositiomedian Meduzan mukaan Venäjän diktaattorin Vladimir Putinin hallinnon ministerit ja liikemiehet eli oligarkit vastustavat lisäjoukkojen lähettämistä Venäjän hyökkäyssotaan.

– Hyvin ymmärrettävää. Itse uskon, että Putin ja hänen lähipiirinsä pelkäävät nyt koko ajan enemmän Venäjän kansan syvien rivien reaktioita, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kirjoittaa blogissa.

Yhdysvaltalaisen Wall Street Journalin mukaan paineet joukkojen lähettämiseen ”pakkosotaan” ovat kasvaneet merkittävästi viime aikoina. Lehden tietojen mukaan osa Kremlin hallinnon virkamiehistä on vaatinut uutta liikekannallepanoa korvatakseen tappioita rintamalla.

Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on arvioinut, että uusi liikekannallepano eli mobilisaatio olisi Venäjällä epätodennäköistä. Ajatushautomo perustelee näkemystään sillä, että uuden liikekannallepanon toimeenpano voisi horjuttaa Putinin hallintoa ja lisätä kansalaisten tyytymättömyyttä.

ISW myös huomauttaa, että Putin on välttänyt julistamasta uutta reserviläisten osittaista mobilisaatiokutsua sen jälkeen, kun hän päätti mobilisoida 300 000 sotilasta syyskuun 2022 lopussa vastauksena onnistuneisiin Ukrainan vastahyökkäysoperaatioihin. Ajatushautomo muistuttaa, että silloinen liikekannallepano herätti voimakasta arvostelua Venäjän kansalaisten keskuudessa. Se on todennäköisesti syy myös sille, miksi Putin on vältellyt uuden liikekannallepanon määräämistä.

– Tilanne on nimittäin Venäjällä räjähdysherkkä? Ukraina on onnistunut hyvin iskemään omin aseinsa Venäjän maaperälle sotilastukikohtiin ja lentokentille. Sota on siis tullut valtavin räjähdyksin jo tavallisten venäläisten iholle ja tämä luonnollisesti nostaa Putinin otsalle hikikarpaloita, Heinonen arvioi.

Liikekannallepanon sijaan ISW kertoo viranomaisten antaneen venäläisille joukoille tehtäväksi työntää Ukrainan joukot Kurskin alueelta lokakuun 2024 puoliväliin mennessä ja perustaa ”puskurivyöhyke” Ukrainan raja-alueille Venäjän kansainvälisen rajan varrelle Koillis-Ukrainassa lokakuun loppuun mennessä. ISW:n arvio on, että ”Venäjän armeija tuskin onnistuisi näin lyhyessä ajassa”.

– Samaisessa ISW:n raportissa on huomionarvoista sekin, että dronet ovat tässä sodassa koko ajan vain suuremmassa roolissa. Molemmat sodan osapuolet pyrkivät massiivisiin dronetuotantoihin ja nämä aseet myös kehittyvät koko ajan, Heinonen toteaa.

– Olenkin varma, että myös tätä kehitystä Putin ja hänen hallintonsa pelkää? Ukrainan kyky iskeä yhä pidemmälle ja yhä kovemmin kasvaa kuukausi kuukaudelta. Rintamalla jo kauan nähty dronekauhu alkaa olla pikkuhiljaa arkipäivää myös Moskovan, Pietarin ja Murmanskin alueen ihmisille. Ja tämä toki tarkoittaa yhä rajumpaa GPS-häirintää lähialueillamme ja se säteilee kasvavia ongelmia meillekin. GPS-häirinnässä siis pää häirinnän kohde lienee juuri Ukrainan dronet eikä siis halu ensisijaisesti häiritä meitä ja muita Nato-maita. Toki sekin varmasti sopii Putinille ihan hyvin?, hän jatkaa.

Heinonen toivoo, että Yhdysvallat antaa pian Ukrainalle täyden luvan puolustaa itseään ilman rajoituksia.

– Ja toivottavasti se tapahtuu salaa ja yllättäen. Paras tiedotuskanava tästä olisi onnistuneet tehokkaat iskut Venäjän sotilastukikohtiin ja lentokentille. Eilenhän [torstai 19. syyskuuta] Euroopan parlamentti kehotti jo kaikkia jäsenvaltioitaan poistamaan rajoitukset Ukrainan mahdollisuudesta käyttää lännen toimittamia pitkän kantaman järjestelmiä iskeäkseen sotilaskohteisiin Venäjällä. Päätöslauselmassaan EU-parlamentti rohkaisi jäsenmaita sallimaan Ukrainan käyttää lännen toimittamia aseita iskeäkseen ”laillisiin sotilaskohteisiin” Venäjällä. Samalla Euroopan parlamentti kehotti kaikkia Euroopan unionin ja Naton jäsenmaita sitoutumaan antamaan Ukrainalle vuosittaista sotilaallista tukea, joka on vähintään 0,25 prosenttia jäsenmaan bruttokansantuotteesta.

Hänen mukaansa Venäjällä siis huoli kasvaa ja varmasti myös kansankin epäusko ja epätoivo.

– Liikekannallepano saisi kansan varmasti reagoimaan entistä vahvemmin ja ehkä liikkeelle jopa vallanvaihdon? Tätä luonnollisesti Putin, hänen epäilevä, kyräilevä ja pelkäävä lähipiirinsä ja rahojensa perään katsovat oligarkit pelkäävät. Eli toivotaan, että tätä painetta voidaan kaikin toimin yhdessä tukea.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)