Verkkouutiset

Isännöitsijöiden mukaan moni asukas luulee, että pöntöstä saa kaataa alas mitä vain. PIXABAY

Monella on harhaluulo asunnon viemäreistä

Isännöitsijöiden mukaan asukkailla on haasteita perusasioidenkin kanssa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isännöitsijöiden mukaan yhä useammalla asukkaalla on puutteita asumisen taidoissa. Eniten väärinkäsityksiä liittyy huoltotöihin eli ei tiedetä, mitkä asiat kuuluvat asukkaalle ja mitkä huoltoyhtiölle. Paljon haasteita liittyy myös perusasumistaitoihin, kuten siihen, mitä viemäreihin saa kaataa tai vessanpönttöön heittää.

Tiukassa tuntuu elävän esimerkiksi ajatus siitä, että ruoantähteet voi kaataa vessanpyttyyn, vaikka oikea paikka näille jätteille olisi biojäte. Myös hiukset, vanulaput ja topsipuikot sujahtavat liian usein vessanpönttöön.

– Moni taloyhtiöasukas ajattelee virheellisesti, että asunnon viemäreihin voi kaataa lähes kaiken, joka vain sattuu menemään viemäristä tai pöntöstä alas, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva tiedotteessa.

– Asunnon viemärit eivät ole musta aukko, jossa aine muuttuu aineettomaksi. Liian usein tuntuu unohtuvan, että kaikki, mitä viemäreihin laitetaan, tulee myöhemmin vastaan taloyhtiön putkistossa tai viimeistään jätevedenpuhdistamolla, kiteyttää Koro-Kanerva.

Yleensä taloyhtiöllä on järjestyssäännöt, ja vuokranantajan kannattaa käydä ne läpi uuden asukkaan kanssa. Monet isännöintitoimistot ylläpitävät lisäksi taloyhtiösivuja, joilla on paljon tärkeitä asumisohjeita.

– Yleisesti voidaan sanoa, että asumistaidot ovat monella asukkaalla hukassa. Monesti isännöitsijä joutuu opastajan rooliin, kertoo isännöitsijä Mauri Niemelä, joka on toiminut yli 40 vuotta isännöitsijänä ja jäänyt hiljattain eläkkeelle.

– Esimerkiksi nuoret muuttavat usein vuokralle ensimmäiseen omaan kotiinsa. Heille moni asia on uusi ja vieras. Isännöinnin toiveena olisi, että vuokranantajat kiinnittäisivät enemmän huomiota asukkaan opastamiseen taloyhtiön ja asunnon asioissa. Osalla onkin valmiit ja hyvät toimintamallit, mutta ei kaikilla, Niemelä jatkaa.

Taloyhtiön putkitukkoihin Niemelä on törmännyt urallaan useamman kerran. Aina syy on lopulta selvinnyt, itsestään putket eivät ole tukkoon menneet.

– Onhan tässä tullut törmättyä yhteen, jos toiseenkin asiaan, kun näitä tukosten syitä on selvitetty ja putkia avattu. Varmasti mieleenpainuvimmat, mitä syyksi on sitten paljastunut, ovat olleet hopeinen kermakko, jääkiekkomailan pätkä, ämpärillinen perunoita ja marsu, Niemelä kertoo.

– Taloyhtiön putket eivät välttämättä mene heti tukkoon, mutta kun tarpeeksi putkistoon kertyy sinne kuulumatonta, yksi asia johtaa toiseen ja tukos syntyy. Monesti ihmiset kaatavat vessanpönttöön esimerkiksi keiton tähteet, mutta ruoka sisältää usein rasvaa ja jähmettyy putkistoon. Taloyhtiö säästyy turhilta lisäkuluilta, kunhan asukkaat muistaisivat tämän, vinkkaa Niemelä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)