Verkkouutiset

Alkoholia Superalkossa Tallinnassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Virossa kytee uusi viinaralli: Näin hinnat muuttuvat

Alkoholin valmisteveron korotus lisää arvion mukaan tuontia Latviasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alkoholi kallistuu merkittävästi Virossa lähivuosina.

Viron hallitus on päättänyt nostaa alkoholin valmisteveroa. Ensi vuonna korotus on viisi prosenttia ja sitä seuraavana 10 prosenttia. Vuosina 2027-2028 vero nousee vielä viisi prosenttia. Myös arvonlisävero nousee 20 prosentista 22 prosenttiin.

Viron valtiovarainministeriö ennakoi yleisradio ERR:lle, että viinaralli Latviaan kiihtyy veronkorotusten takia. Sama nähtiin vuonna 2018, kun Viron hallitus ensin nosti alkoholin verotusta. Seuraavana vuonna verotusta jälleen alennettiin menetettyjen verotulojen takia.

Virolaisten kuluttamista miedoista alkoholijuomista kahdeksan prosenttia ja vahvoista juomista 11 prosenttia on tällä hetkellä ostettu Latviasta. Arvion mukaan Latviasta tuotujen juomien osuus on puolet suurempi jo vuonna 2026.

Valmisteveron korotus nostaa tulevien vuosien aikana puolen litran oluen hintaa noin 10 sentillä. Vodkapullon hinta nousee 30 sentillä.

Viron valtiovarainministeriö ennustee muutoksia myös suomalaisten ostokäyttäytymiseen. Arvion mukaan turistit ostavat muutaman vuoden kuluessa 24 prosenttia vähemmän mietoja alkoholijuomia ja 14 prosenttia vähemmän väkeviä juomia.

Ministeriö kertoo, että suomalaisten kiinnostus virolaisia viinakauppoja kohtaan on pienentynyt jo jonkin aikaa. Myynti on laskenut koronaepidemiasta lähtien.

Ministeriön analyytikko Merliin Laos arvioi, että myös Suomen hallituksen alkoholipolitiikka voi vaikuttaa viinaturistien määrään. Hän mainitsee ERR:lle olutveron alennuksen ja aiempaa vahvempien juomien myynnin sallimisen ruokakaupoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)