Verkkouutiset

Nato-lippu lipputangossa maanpuolustuskorkeakoulun kampuksella Santahaminassa Helsingissä 31. maaliskuuta 2023., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Väistyvä pääsihteeri varoittaa EU:ta rakentamasta kilpailevia voimia Natolle

Korkean virkamiehen mukaan EU:n puolustusponnistelut ohjaavat jo resursseja pois Natolta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton pääsihteerin tehtävät jättävä Jens Stoltenberg varoittaa EU:ta rakentamasta kilpailevia tai päällekkäisiä puolustusvoimia Yhdysvaltain johtaman Nato-liittouman kanssa, koska rahoitus ja henkilöstöresurssit ovat niukat.

Brysselissä torstaina jäähyväispuheen pitänyt Stoltenberg totesi epätavallisen jyrkästi, että EU:n pyrkimys luoda erilliset komentorakenteet ja suunnitellut nopean toiminnan joukot uhkaavat ohjata resursseja pois Natolta.

– Olen tyytyväinen EU:n lisäponnisteluihin puolustuksessa, kunhan ne tehdään tavalla, joka ei ole päällekkäistä tai kilpailevaa, hän sanoi puheessaan Financial Timesin mukaan.

– EU:n ei pitäisi ryhtyä rakentamaan vaihtoehtoisia puolustusrakenteita, esimerkiksi nopean toiminnan joukkoja, Stoltenberg sanoi viitaten EU:n vuonna 2022 esittämiin 5000 sotilaan joukkoihin.

– En ymmärrä, miksi tarvitaan erilaisia, kilpailevia nopean toiminnan joukkoja, väistyvä pääsihteeri lisäsi.

EU:n puolustusponnistelut ohjaavat jo resursseja pois olemassa olevilta Naton rakenteilta, väittävät FT:lle nimettömänä puhuneet Naton korkeat virkamiehet.

– Jos Eurooppa joutuu hyökkäyksen kohteeksi, ihmisten on saatava välittömästi tietää, kuka vastaa siihen. Kilpailevat rakenteet luovat epävarmuutta.. . Se auttaa vain vihollista, totesi eräs Nato-virkamies FT:lle.

Erityisesti Nato on huolissaan EU:n sotilasesikunnan laajennuksesta. Sen tehtävänä on valvoa sotilaallisia tehtäviä. Erään virkamiehen mukaan suunnitelma voisi mutkistaa kriittisiä komentoketjuja konfliktin sattuessa.

– Miksi pitää olla kaksi komentoketjua ilman täyttä henkilökuntaa, kun yksi voi toimia kunnolla. EU:n rakenteet imevät joukkoja sisään, virkamies sanoi FT:lle.

Virkamiehet varoittivat myös, että EU:n puolustushankintasuunnitelmat voivat sulkea pois Nato-valtiot, kuten Iso-Britannian, Norjan ja Turkin, jotka eivät ole EU:n jäseniä, ja siten heikentää olemassa olevia puolustusteollisuuden yhteistyöhankkeita.

EU:n 27 jäsenvaltiosta 23 kuuluu Natoon, mutta unionissa on erimielisyyksiä sen suhteen, kuinka suuri rooli EU:lla pitäisi olla mantereen tulevassa puolustuksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)