Verkkouutiset

Kuiduista ja antioksidanteista on hyötyä terveydelle. / LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Nämä ruoat vähentävät kehon tulehdustilaa

Vihanneksista löytyvät ainesosat tukevat suoliston mikrobiomin hyvinvointia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulehdustila on immuunijärjestelmän tavanomaiseen toimintaan liittyvä reaktio, joka voi aiheuttaa turvotuksen, säryn tai punotuksen kaltaisia oireita. Joskus tulehdus jää päälle kuukausiksi tai vuosiksi ilman varsinaista syytä, mikä kohottaa monien sairauksien riskiä.

Kroonisen tulehduksen on havaittu lisäävän syövän, sydän- ja verisuonisairauksien, niveltulehduksen ja reumasairauksien riskiä. Yhdysvalloissa jopa kolmasosan aikuisväestöstä arvioidaan kärsivän kohonneesta tulehdustilasta. Sen diagnosointi on silti osoittautunut yllättävän vaikeaksi.

Tilanteeseen voi vaikuttaa elintavoilla ja ruokavaliolla. Prosessoidut ja sokeriset ruoat ovat yhteydessä kohonneisiin tulehdusarvoihin. Hedelmät, vihannekset, kuitupitoiset ruoat ja tietyt rasvat sen sijaan alentavat tulehdusta.

Stanfordin yliopiston lääkäri ja tutkija Sean Spencer sanoo New York Timesille, että vihanneksista löytyvät kuidut ovat elintärkeitä suoliston mikrobiomin hyvinvoinnille. Se puolestaan pitää immuunijärjestelmän tulehdusreaktion matalana. Sama vaikutus on vihanneksista löytyvillä antioksidanteilla.

Suosituslistalla ovat esimerkiksi pinaatin, lehtikaalin, parsakaalin ja sinappikaalin kaltaiset vihannekset. Selleri, porkkanat ja persilja sisältävät flavonoideja, joilla on tulehdusta alentava vaikutus.

Suurin osa ihmisistä ei syö riittävästi vihanneksia, mutta tietyillä keinoilla niiden käyttöä voi lisätä osana arjen ruokavaliota. Asiantuntijat suosittelevat sekoittamaan sipuleita, pinaattia ja tomaattia kananmunien joukkoon tai lisäämään tomaatteja ja kasviksia pastakastikkeeseen.

Marjojen terveysvaikutukset ovat myös selviä niiden kuitu- ja antioksidanttipitoisuuksien vuoksi. Esimerkiksi mustikoissa on paljon flavonoideja. Marjojen sisältämä C-vitamiini tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja suojaa tulehdukselta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)