Verkkouutiset

Ruby heinäkuussa. MALCOLM CRANFIELD/MARINETRAFFIC

Ruotsissa hätäkokouksia räjähdyslastissa kulkevan aluksen takia – tulossa Itämerelle

Venäläistä ammoniumnitraattia kuljettava Ruby yrittää Liettuaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa järjestetään kriisikokouksia Venäjältä lähtöisin olevan rahtialuksen vuoksi, jolla on valtava, erittäin räjähdysherkän aineen lasti.

Maltan lipun alla seilaava ja syyrialaisomisteinen Ruby-alus matkaa parhaillaan Etelä-Norjan rannikolta kohti Itämerta ja sen kuljettama rahti, eli 20000 tonnia ammoniumnitraattia vertautuu mahdolliselta räjähdysenergialtaan pieneen ydinaseeseen, kuten Verkkouutiset kertoi aiemmin.

– Aluksen rungossa on vaurioita, ja Ruotsin viranomaiset istuvat kriisikokouksissa laivan lähestyessä Ruotsin rannikkoa, Dagens Nyheter uutisoi.

– Alusta seurataan tarkasti ja rannikon kuntia on varoitettu, kertoo lääninhallituksen viestintäpäällikkö Christina Karlberg Kalmarin läänistä lehdelle.

Karlbergin mukaan yhteistyötä tehdään muiden rannikkoalueen lääninhallitusten kanssa, jonka jälkeen kuntia tiedotetaan asiasta. Tapaamisiin on osallistunut myös Ruotsin rannikkovartiosto, joka seuraa laivan liikkeitä ja vastaa tarvittavista turvatoimista.

Tanskalainen Information kertoi aiemmin, että alus on syyrialaisomistuksessa Libanonissa sijaitsevan holding-yhtiön kautta. Baltic Shipping -rekisterin tietojen perusteella aluksen omistaa libanonilainen Sea Spirit Enterprise, jolla on libanonilaisten yritysrekisterien mukaan syyrialaiset omistajat.

Ruby on tällä hetkellä Marine Trafficin mukaan Norjan eteläpuolella ja sen arvioitu saapumisaika Liettuan Klaipedaan on maanantaina illalla.

Liettua on kuitenkin ilmoittanut, ettei se ota alusta vastaan, ellei sitä ole tyhjennetty rahdistaan. Beirutin satama tuhoutui täysin räjähdyksessä, jonka aiheutti 2750 tonnia ammoniumnitraattia vuonna 2020 – Rubyn kuljettama määrä on seitsemänkertainen.

Murmanskista lähteneen aluksen määränpääksi kerrottiin alunperin Las Palmas, mutta alus vahingoittui myrskyssä syyskuun alussa Pohjois-Norjan lähistöllä ja pyysi päästä Tromssaan.

Sieltä se kuitenkin sai pian lähtöpassit, koska sitä ei haluttu tiheästi asutun alueen satamaan, vaikka laivan ei arvioitukaan muodostavan välitöntä vaaraa. Tämän jälkeen Norjan viranomaiset määrittelivät laivan ympärille 500 metrin turvavyöhykkeen.

Tromssasta alus on edennyt pitkin Norjan rannikkoa, varsin hitaasti ja mutkitellen, ja se mahdollisesti on joutunut turvautumaan hinaukseen. Kysymysmerkki ovat Tanskan salmet, sillä Information arvioi, ettei alus pysty kulkemaan Juutinraumasta vaatimansa syväyksen takia.

Europa-ajatushautomon tutkija ja entinen Tanskan sotilastiedustelun analyytikko Jakob Kaarsbo pitää poikkeuksellisena ja huomiota herättävänä sitä, että Ruby on seilannut Pohjois-Norjan strategisesti tärkeiden kohteiden lähellä.

Hän pitää mahdollisena, että alusta käytetään Venäjän hybridisotaan.

– Venäjä kokeilee jatkuvasti rajoja ja ylittää niitä. Heistä on tullut nopeasti yhä halukkaampia riskinottoon. Tämä kuuluu hybridisodan luonteeseen, Kaarsbo sanoi Informationille.

LUE MYÖS:
Venäjään kytketty mysteerilaiva käyttäytyy oudosti Norjan rannikolla: Lasti vastaa pientä ydinpommia 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)