Verkkouutiset

Estonian pelastuslautta kelluu Itämeressä vuonna 1994. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Estonian keulavisiirin kadonnut osa löydettiin

Onnettomuustutkijan mukaan löytö on merkittävä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Autolautta Estonian hylyltä on tehty uusi löytö, kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Sukeltajat löysivät heinäkuussa tehtyjen sukellusten aikana aluksen keulavisiirin takana olleeen rampin kaiteen.

Estonian keulavisiirin takana sijatsi normaalisti pystyasennossa ollut ramppi, joka satamassa laskettiin autojen lastaamiseksi. Onnettomuusyönä keulavisiiri avasi irti repeytyessään myös rampin, jonka myötä vesi pääsi virtaamaan autokannelle.

Sukellusrobottien avulla löydetty kaide oli noin 485 metrin päästä siitä paikasta, josta keulavisiiri alun perin löydettiin.

Kaide oli kateissa vuosikymmenten ajan, ja julkisuudessa on väitelty, irtosiko ramppi itsestään vai irrotettiinko se. Estonian onnettomuuden ympärillä on jo pitkään vellonut salaliittoteorioita siitä, että keulavisiiriä sabotoitiin tahallaan.

Onnettomuustutkija Tauri Roosipuun mukaan löytö on merkittävä.

– Se [kaide] oli aluksen osa, joka oli kauimpana länteen keulavisiiristä ja tulee epäilemättä Estoniasta, Roosipuu sanoo.

Roosipuun mukaan löydön perusteella voidaan poissulkea se, että kaide olisi rikkoutunut sabotaasin seurauksena.

– Se osoittaa myös, että [visiirin sisäpuolella ollut] ramppi avautui. Se ei olisi voinut muuten irrota aluksesta, sillä se [ramppi] oli normaalioloissa aluksen sisällä.

Estonian onnettomuudessa kuoli yhteensä 852 ihmistä, joista 10 oli Suomen kansalaisia. Onnettomuudesta tulee syyskuun 28. päivä kuluneeksi 30 vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)