Verkkouutiset

Ruotsin poliisilla on nykyään oikeus perustaa väliaikaisia tarkastusvyöhykkeitä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Kaikki pelkäävät” – kaupungin tilanne sai poliisiin turvautumaan uuteen keinoon

Eskilstunassa on käyty jengisotaa jo vuosien ajan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa Eskilstuna, reilun 70 000 asukkaan kaupunki Tukholman länsipuolella, tunnetaan etenkin Kent-yhtyeen kotikaupunkina, mutta Ruotsissa kaupunki on viime vuosina ollut otsikoissa vähemmän miellyttävistä syistä. Eskilstunassa on jo vuosien ajan käyty väkivaltaista jengisotaa, joka on viimeisen kuuden vuoden aikana vaatinut 11 kuolonuhria. Dagens Nyheter on vieraillut kaupungissa, jossa Ruotsin poliisi on jo ehtinyt turvautua uusiin valtuuksiinsa.

Tähän mennessä Eskilstunassa on vuoden 2024 aikana tapahtunut kuusi ammuskelua, joissa on kuollut yksi ja haavoittunut kolme henkilöä. Viime vuonna väkivaltaisuudet vaativat neljä kuolonuhria. Dagens Nyheterin mukaan Eskilstuna on osoitus siitä, että jengiväkivalta näkyy myös suurkaupunkien ulkopuolella.

Andreas Klevstig Eskilstunan poliisista kertoo, että konfliktia on vaikea enää kuvailla kahden kilpailevan jengien välienselvittelyksi. Puolia vaihdetaan ja uusia ryhmittymiä syntyy jatkuvasti, hän kuvailee.

Eskilstunan Årbyn kaupunginosassa, jossa ammuskelut vaativat kuolonuhrin viimeksi elokuussa, asukkaat kuvailevat oloaan turvattomaksi.

– Pelkäänkö? Kaikki pelkäävät. Pelkään kun kävelen iltaisin kotiin, pelkään lasteni puolesta. En voi iltaisin käydä isäni luona, hän asuu täällä lähellä, Saynab kertoo.

Hän ei koskaan päästäisi lapsiaan ulos ilman aikuisen valvontaa.

Huhtikuusta alkaen Ruotsin poliisilla on ollut oikeus perustaa rajatuille alueille väliaikaisia vyöhykkeitä, joilla poliisi voi esimerkiksi suorittaa satunnaistarkastuksia ilman epäilyä rikoksesta. Eskilstuna on yksi kolmesta kaupungista, jossa tarkastusvyöhykkeitä on perustettu. Årbyn tarkastusvyöhyke otettiin käyttöön elokuun ammuskelun jälkeen, ja tilanne on ollut sen jälkeen rauhallinen, Andreas Klevstig kertoo.

– Tarkastusvyöhykkeiden ideana on ennen kaikkea konfliktien rauhoittaminen. Tiedämme, että väkivallan riski kasvaa heti murhan tai murhayrityksen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)