Verkkouutiset

Vladimir Putin. AFP / LEHTIKUVA / ALEXANDER KAZAKOV

Moskovan kriitikko ennustaa: Vladimir Putinin hallinto romahtanee yhtäkkiä

Vankilasta vapautunut Vladimir Kara-Murza ei usko Venäjän nykyhallinnon kestävän.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto tulee romahtamaan yhtäkkiä ja ilman ennakkovaroitusta, ennustaa venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza. Asiasta kertoo The Guardian.

Murhatun oppositiovaikuttaja Boris Nemtsovin neuvonantajana toiminut Kara-Murza vapautui hiljattain vankilasta osana Venäjän ja länsimaiden välistä vankienvaihtoa. Hänet oli aiemmin tuomittu 25 vuoden vankeusrangaistukseen Venäjän asevoimia koskevan ”väärän tiedon” levittämisestä sekä ”ei-toivottuun järjestöön” liittymisestä.

Kara-Murzaa pidettiin vangittuna karuissa oloissa siperialaisessa vankilassa. Hän kertoo kokemuksen muistuttaneen häntä neuvostoajan gulageista, joita hän historioitsijana tutkinut.

–  Joskus sanotaan, että jokainen historiantutkija haaveilee alitajuisesti tutkimansa aihealueen kokemisesta. Jos se on totta, minun toiveeni toteutui täysin, Kara-Murza sanoo.

Venäläinen vankilajärjestelmä ei Kara-Murzan mukaan juuri ole muuttunut neuvostoajoista.

– Pienimmätkin yksityiskohdat lähtien siitä, millainen vankilan selli on, miten kävely järjestetään, miten vanginvartijat puhuvat, kuinka vankien kuljettaminen toimii, kaikki on tismalleen samanlaista, Kara-Murza kertoo.

Kun Kara-Murza vapautettiin vankilasta ja kuljetettiin lentokentälle, häntä vartioinut turvallisuuspalvelu FSB:n agentti kehotti häntä katsomaan kotimaatansa viimeisen kerran. Takaisin hän ei pääsisi.

Oppositiopoliitikko kertoo nauraneensa päin agentin naamaa.

– Katsohan, olen historiantutkija. En vain toivo, en vain usko, vaan tiedän, että palaan kotiin. Ja se tapahtuu paljon nopeammin, kuin osaat odotaakaan, hän kertoi agentille.

Kara-Murzan mukaan suurin osa Venäjän oikeusjärjestelmän sisällä työskentelevät ihmisistä vanginvartijoista poliiseihin ja tuomareista syyttäjiin eivät usko mihinkään. He eivät ole sadisteja, vaan kokevat ainoastaan tekevänsä työtään.

Sen sijaan vankeja vartioineen FSB:n Alfa-ryhmän eliittisotilaat olivat erilaisia: He kokivat selvää vihaa vapautettuja oppositiopoliitikkoja kohtaan. Se oli Kara-Murzasta pelottavaa.

– He uskovat näihin juttuihin [Kremlin propagandaan], ja se tekee tästä entistä pelottavampaa, Kara-Murza sanoo.

Historiantutkijana Kara-Murza uskoo, että Putinin vallan romahtaminen tapahtuu yhtä nopeasti, kuin muutkin rajut muutokset Venäjän historiassa. Hän muistuttaa, että sekä tsaarinvalta että neuvostovalta romahtivat vain kolmessa päivässä.

Nyt romahduksen käynnistäjänä on todennäköisesti Ukrainan sodassa kärsittävä tappio.

– Hävitty hyökkäyssota on ollut suurin poliittisen muutoksen edistäjä, Kara-Murza linjaa.

– Niin asiat Venäjällä toimivat.

Romahduksen myötä myös länsimailla on syntejä käsiteltävänään, Kara-Murza uskoo. Länsimaiden poliitikkojen on vastattava siitä, miksi he ostivat Venäjältä kaasua, kutsuivat Putinia kansainvälisiin huippukokouksiin ja vierittivät hänelle punaisia mattoja.

Kun Venäjän arkistot avautuvat, niistä löytyy todennäköisesti kaikenlaista.

– Saamme tietoja [Donald] Trumpista, Marine Le Penistä ja briteistä myös, Kara-Murza naurahtaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)