Verkkouutiset

Tuleva komissaari perää ryhtiliikettä EU:n puolustuspolitiikkaan. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tuleva puolustuskomissaari kehottaa varautumaan Venäjän hyökkäykseen

Liettuan Andrius Kubilius velvoittaisi jäsenmaita varastoimaan riittävästi ammuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n ensimmäiseksi puolustus- ja avaruuskomissaariksi nouseva Andrius Kubilius kehottaa Financial Timesin haastattelussa unionia varautumaan Venäjän hyökkäykseen. EU-parlamentin on vielä hyväksyttävä Ursula von der Leyenin toisen komission kokoonpano, mutta Liettuan ex-pääministeri kertoo jo nyt visioistaan EU:n puolustuspolitiikan varalle.

Länsi on tulevan komissaarin mukaan tällä hetkellä heikko Kiinan ja Venäjän uhkien edessä, ja syynä on hänestä poliittisen tahdon puute. Ennen kaikkea Kubilius haluaa EU-maiden varastoivan riittävästi aseita ja ammuksia pahan päivän varalle. Jo nyt EU-asetus edellyttää jäsenvaltioita varastoimaan osan kaasunkulutuksestaan, Kubilius sanoo, ja samaa pitäisi hänestä myös vaatia asevarantojen osalta. EU-maiden pitäisi jatkossa varastoida tietty määrä ammuksia, ruutia ja muuta kalustoa, Kubilius visioi.

Kubilius edistäisi muutenkin EU:n puolustusteollisuutta, ja hakisi oppia muun muassa Ukrainan asevalmistajilta. Natoa EU ei kuitenkaan tule korvaamaan, hän vakuuttaa.

FT mainitsee jutussaan Suomen esimerkkinä EU-maasta, jossa aseiden ja ammusten riittävyydestä on pidetty huolta. Suurimmassa jäsenmaassa Saksa taas uutisoitiin vuonna 2022, että maan armeijalta loppuisivat ammukset jo kahden päivän sotimisen jälkeen.

Kubilius viittaa haastattelussa saksalaisarvioon, jonka mukaan Venäjä voisi hyökätä EU-maahan jo vuonna 2029. Aikaa ei ole hukattavaksi, liettulainen painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)