Verkkouutiset

Räjähdyksiä Pohjois-Libanonissa. AFP / LEHTIKUVA / KAWNAT HAJU

Elina Valtonen HS:lle: Israelin ja Hizbollahin konfliktissa ollaan kuilun partaalla

Ulkoministeri kuvaa tilannetta Libanonissa räjähdysherkäksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Elina Valtonen arvioi, että Lähi-idässä ollaan ”kuilun partaalla” Israelin ja Hizbollahin välisen konfliktin kiristymisen vuoksi. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Valtonen sanoo olevansa huolissaan tilanteesta, jota hän kuvaa räjähdysherkäksi. Tällä hetkellä hän ei kuitenkaan usko täysmittaisen maasodan syttymiseen osapuolten välillä.

– Yleiskuva on sellainen, että ollaan kuilun partaalla. En ennusta, että mennään kuiluun. Mutta kaikki riskit ovat olemassa, Valtonen toteaa.

Viikonlopun aikana Hizbollah on ampunut raketteja Pohjois-Israeliin, ja Israel taas suorittanut iskuja Etelä-Libanoniin. Valtosen mukaan kireässä tilanteessa menee helposti sekaisin, mikä on kostoisku ja mikä suoraa laukaustenvaihtoa.

Suomen Libanonin suurlähettilään Anne Meskasen mukaan tilanne on kiristynyt. Paikalliset libanonilaiset ovat kertoneet hänelle, etteivät he ole Gazan sodan aikana olleet koskaan aiemmin yhtä huolestuneita.

Hizbollah saa runsaasti tukea Iranilta, ja on ilmoittanut jatkavansa iskuja Libanonista niin kauan, kun Israel suorittaa sotilasoperaatiota Gazassa.

Loppua sodalle ei kuitenkaan toistaiseksi ole näkyvissä.

– Pahimmillaan se [tulitaukosopimus] venyy jenkkivaalien yli, Valtonen tiivistää.

Valtosen mukaan oman haasteensa luo myös se, että monet Lähi-idän arabimaiden kansalaiset ovat radikalisoituneet Gazan sodan myötä.

– Maissa, joissa toimii vakaa ja jopa demokraattinen hallinto, pelätään yhteiskunnan muuttuvan hallitsemattomaksi, jos radikaaliryhmittymät saavat enemmän jalansijaa, Valtonen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)