Verkkouutiset

Kirjat jaetaan oppilaille syyskuussa. Kuva: Jani Ikonen

Alakoululaisille jaetaan oma runokirja

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa lasten lukuiloa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

54 000 alakoululaista ympäri Suomen saa runokirjan osana Kirsi Kunnaksen juhlavuotta.

Haitulan taikahattu -lastenrunokokoelma jaetaan suomenkielisen opetuksen 1.-luokkalaisille ja ruotsinkielisen opetuksen 2.-luokkalaisille sekä heidän opettajilleen syyskuussa. Lukutaitoon liittyvän huolipuheen sijaan Kirsi Kunnas 100 -juhlavuosi keskittyy lasten lukuiloon ja motivoi kielellä leikkimiseen.

Yli 1 600 alakoulua ympäri Suomen on tilannut Haitulan taikahattu -kirjat alkuopetuksen oppilaille. Kirjassa on Kunnaksen runojen lisäksi kahdeksan nykykirjailijan runoja sekä sanataidetehtäviä, jotka innostavat lasta kirjoittamaan runoja itse. WSOY:n keväällä 2024 julkaiseman runokokoelman on toimittanut Pia Krutsin ja kuvittanut Jani Ikonen.

Kirjalahja on osa valtakunnallista Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta, jonka tavoitteena on vahvistaa lasten lukuiloa sekä pääsyä runouden ja sanataiteen pariin. Hankkeen toteuttajat kannustavat opettajia käyttämään runokirjaa lukutaidon opettamisessa koko lukuvuoden ajan.

– On ajassamme lähes vallankumouksellista, että jokainen koulunsa aloittava lapsi saa oman runokirjan. Uskon, että teos avaa uudella tavalla ovet lukemisen maailmaan. Lapsi on myös tämän kirjan tekijä, WSOY:n lasten- ja nuortenkirjojen kustantaja Paula Halkola sanoo tiedotteessa.

Kirsi Kunnas 100 -juhlavuotta koordinoi Kulttuurikeskus PiiPoo. Kirjalahjan päärahoittaja on Alfred Kordelinin säätiö sekä osarahoittajat Suomen Kulttuurirahasto ja WSOY:n kirjallisuussäätiö.

Lasten luovuutta ja leikkiä kunnioittavan ajattelun jatkuminen on ollut myös Kunnaksen perikunnan toiveena.

– Juhlavuonna lapset pääsevät leikkimään äidin runoilla ja uudet sukupolvet löytävät ne, sanoo Kunnaksen poika, muusikko Martti Syrjä.

Perikunta on myöntänyt luvan Kunnaksen lastenrunojen esittämiseen yleishyödyllisissä yhteyksissä vuosina 2024 ja 2025.

Juhlavuosi tarjoaa konkreettisia välineitä lasten lukuilon ja -taidon tueksi. Kirjalahjan lisäksi syksyn aikana voi tutustua lastenrunoon televisiossa, kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa eri puolilla Suomen. Pikku Kakkonen julkaisee 23.10. Yle Areenassa ja TV2:ssa kahdeksanosaisen runosarjan sekä sanataiteen toimintavinkkejä kasvattajille. Haitulan matkassa on yhteistuotanto Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Teatteriesityksen ensi-ilta on TTT:n Kellariteatterissa 21. syyskuuta 2024.

Kunnaksen runoihin ja Jani Ikosen kuvituksiin perustuvasta PiiPoon taiteilijatiimin ja asiantuntijalasten suunnitelmasta Runo-olohuone-näyttelystä syntyy yli 140 toteutusta eri puolille Suomea sekä ulkomailla toimiviin Suomi-kouluihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)