Verkkouutiset

Daavidin linko. WIKIMEDIA COMMONS

Kansanedustaja puolustaa Ylellä asekauppaa Israelin kanssa – ”tärkeintä on turvallisuus”

Pia Kauman mukaan ilmapuolustusjärjestelmän hankintaa ei ole syytä perua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että Israelin rooli Libanonin viestintälaiteiskujen takana ei vaikuta Suomen asehankintoihin. Suomi on hankkimassa Israelista muun muassa ilmatorjuntajärjestelmä Daavidin lingon.

– Maailma ei ole mitenkään täydellinen tai ruusuinen, se on selvä juttu. Omaa päätöksentekoani tässä ohjaa ainakin realismi. Israelista saa maailman parhaita ilmapuolustusjärjestelmiä, joista ei tule käytännössä yhdenkään vihollisen ohjus läpi. Se on ajurini tässä asiassa. Yksittäisten tapahtumien takia emme tule sopimusta perumaan, Häkkänen sanoi Ylellä.

Keskustelu Suomen asehankinnoista jatkui maanantaina radiossa Ylen Ykkösaamussa. Kansanedustaja Pia Kauman (kok.) mukaan asekauppoja ei ole syytä perua Israelin toimien ja Gazan sodan takia.

– Israelilla on maailman parhaimmistoon kuuluva ilmatorjuntajärjestelmä. Tässä turvallisuusympäristössä tärkeintä on Suomen turvallisuus, ja meidän poliitikkojen tärkein tehtävä on turvata suomalaisten tulevaisuus maalla, merellä, ilmassa ja myöskin hybridioperaatioiden osalta. Tietenkin meidän täytyy hankkia siihen parhaat mahdolliset järjestelmät, Kauma sanoi Ylellä.

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) oli eri mieltä Kauman kanssa.

– Suomi on kansainvälisen oikeuden ja tuoreen YK:n päätöslauselman myötä sitoutunut siihen, ettei omilla toimilla mahdollisteta tätä kansanmurhan jatkumista Gazassa, Honkasalo sanoi Ylellä.

– Suomen on lopetettava kaikki asekauppa Israelin kanssa, koska asekauppojen kautta Suomi tukee Israelin harjoittamaa palestiinalaisalueiden kansainvälisen oikeuden vastaista miehitystä ja kansanmurhaa Gazassa.

Hän arvosteli myös sitä, että kansanedustajilla ei ole ollut demokraattista mahdollisuutta vaikuttaa asekauppoihin. Päätökset on tehty puolustushallinnossa.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) muistutti, että Suomen puolustusvoimien perusteellisen arvion mukaan israelilainen ilmapuolustusjärjestelmä on paras ja soveltuvin Suomelle. Silloin se hänen mukaansa pitää myös valita.

– Tässä ei pidä antaa poliitikkojen päsmäröidä ja vaikuttaa siihen, että tekisimme ideologisin perustein joitakin muita ratkaisuja, Junnila totesi Ylellä.

Kauma oli samaa mieltä Junnilan kanssa.

– Israel on onnistunut kehittämään maailman parhaimman järjestelmän. Olisi erikoista, jos puolueen piirissä toimivat poliitikot eli kansanedustajat ryhtyisivät arvioimaan joidenkin järjestelmien suorituskykyjä. On hyvä, että puolustushallinnon päätettävissä on se, mihin turvaudumme ja mitä hankintoja teemme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)