Verkkouutiset

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II -koneita LHD Juan Carlos I -aluksella Helsingissä kesäkuussa 2024. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Tässä Euroopan viestissä USA:lle ei professorin mukaan ole mitään järkeä

Eurooppalaisten johtajien tulisi Andrew Michtan mielestä keskittyä Naton puolustussuunnitelmien toteuttamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan unioni näyttää nimekkään yhdysvaltalaisen turvallisuuspolitiikan tutkijan, professori Andrew Michtan mukaan takertuneen ajatukseen EU:n omista sotilaallisista komentorakenteista ja joukoista. Tämä niin sanotun strategisen autonomian tavoittelu on hänen mielestään vahingollista, koska se on omiaan sitomaan resursseja, joita tarvittaisiin Naton alueellisten puolustussuunnitelmien asianmukaiseen toimeenpanoon.

Naton jäsenmailla on hänen mukaansa jo nyt vaikeuksia osoittaa ja varustaa niitä joukkoja, joihin ne ovat puolustusliiton Vilnan huippukokouksessa hyväksymissään puolustussuunnitelmissa vuonna 2023 sitoutuneet.

– Uusien sotilaallisten rakenteiden pysyttämisessä EU:hun sen sijaan, että panostettaisiin Natoon, ei ole mitään järkeä, johtajana Atlantic Council -ajatushautomossa toimiva Michta kirjoittaa X:ssä.

– Euroopan ”strategisen autonomian” haikailu taas kerran aikana, jolloin Euroopan turvallisuus jatkaa nopeaa heikkenemistään ja Ukrainassa käydään täysimittaista sotaa, on täysin väärä viesti Natolle sekä Yhdysvaltain hallitukselle ja varsinkin kongressille, hän toteaa.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Andrew Michta on toiminut muun muassa George C. Marshall European Center -instituutin kansainvälisten suhteiden laitoksen dekaanina sekä professorina Yhdysvaltain laivastoakatemiassa.

Euroopalla ei Michtan mukaan ole todellisia edellytyksiä oman, Natosta erillisen turvallisuusarkkitehtuurin rakentamiseen ilman USA:n ydinasesateenvarjoa, joka varmistaa tehokkaan pelotteen ja uskottavan puolustuksen.

– Nato on tarjonnut Euroopalle ennennäkemättömän rauhan ja turvallisuuden ajanjakson. Ajatus siitä, että Naton uudelleen varusteluun ja voimavarojen palauttamiseen panostamisen sijaan EU jahtaa jälleen kerran mielikuvituksellista ”strategista autonomiaa”, on järjenvastainen, Michta sanoo.

– EU on kauppaan ja sääntelyyn keskittynyt sopimusperustainen organisaatio. Se on onnistunut huomattavan hyvin edistämään muun muassa markkinoiden yhdentymistä ja ihmisten vapaata liikkuvuutta. Se ei ole korvannut kansallisvaltiota eikä todennäköisesti tule niin tekemään. Se ei voi ottaa hoitaakseen valtion puolustuksellista roolia, hän toteaa.

Eurooppalaiset poliitikot voivat hänen mukaansa unelmoida EU:sta, joka olisi yksi napa uudessa moninapaisessa maailmassa, mutta heidän tulisi palata maan pinnalle ja suunnata resurssit todellisten valmiuksien lisäämiseen – ei uusien instituutioiden luomiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)