Verkkouutiset

Lulu Ranteen blogiin ilmestyi kökköjä mainostekstejä. Ministeri toteaa, että hänen sivunsa kaapattiin. Kuvakaappaus / Ranteen blogi

Lulu Ranne: Kotisivuni on kaapattu

Kiusanteko on ollut odotettavissa, sanoo liikenne-, viestintä- ja sisäministeri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps.) kertoo X-alustalla, että hänen kotisivunsa on kaapattu.

– Tämä kiusanteko on ollut odotettavissa, kommentoi Ranne viitaten Ylen juttuun.

Asiaa tullaan Ranteen mukaan selvittämään perusteellisesti.

Ihmettelyt heräsivät, kun Ranteen kotisivuilla blogikirjoitusten joukossa on päätöksentekoa käsittelevien tekstien seassa outoja, kehnosti konekäännetyiltä vaikuttavia otsikoita kuten ”Ne ovat täynnä B-vitamiinia, ja suomalaiset jättävät ne huomiotta. Se on yksi terveellisimmistä lihalajeista” sekä ”Kyllä, se aiheuttaa diabetesta ja tukkii verisuonia, mutta slovakit eivät voi olla lisäämättä sitä kahviinsa!”

Lisäksi yksi ”blogiteksti” on vahingossa jäänyt kääntämättä hollannista suomeksi.

– Blogi on kaapattu. Ministerillä ei ole sinne lisättyjen tekstien kanssa mitään tekemistä. Asiaa selvitetään parhaillaan ja tutkintapyyntöä harkitaan, ministeri Ranteen avustaja Jaakko Leppänen viestittää Ylelle.

Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen tutki Ylen pyynnöstä verkkosivun koodia. Sieltä löytyi ukrainankielisiä kommentteja.

Järvisen mukaan on mahdollista, että joku olisi päässyt murtautumaan WordPress-blogialustalla toimivalle sivulle sisäänkirjautumistunnuksilla. Sivuston koodista löytyy viittaus vanhaan venäläiseen haittaohjelmaan, joka kaappaa sivuja ja käyttää niitä luvatta markkinointiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)