Toistaiseksi vasta reilut 20 apteekkia on tarttunut uuteen mahdollisuuteen, kertoo Uutissuomalainen. Toiset noin 20 apteekkia valmistelee rokotuspalveluiden tarjoamista. Lisäksi sairaanhoitajien antamia rokotuksia on edelleen tarjolla noin 30 apteekissa.
Rokotustoimintaa varten apteekin pitää perustaa osakeyhtiö tai tehdä yhteistyötä terveyspalveluyrityksen kanssa.
– Rokotuspalveluita tarjoavia yhtiöitä on apteekeissa nyt yhteensä noin 50. Näistä yhtiöistä noin 30 on toiminut jo ennen uudistusta ja niissä rokotuksia ovat antaneet sairaanhoitajat, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva Uutissuomalaiselle.
– Reilussa 20 apteekissa valmistellaan parhaillaan rokotuspalveluiden tarjoamista, mutta tämän syksyn rokotuksiin uudet yritykset eivät ehdi mukaan.
Apteekkien toimipisteitä on Suomessa yli 800.
Rokotuspalveluita tarjoava yhtiö on rekisteröitävä palveluntuottajien Soteri-rekisteriin, joka on hyvin ruuhkainen.
– Kestää vähintään kolmesta kuuteen kuukautta ennen kuin rekisteröinnin voi saada, Koskenkorva toteaa.
Eniten apteekkeja on hämmentänyt vaatimus, jonka mukaan niiltä edellytetään rokotustoimintaa varten äänieristettyä tilaa, jossa on vesipiste ja vessa.
– Vastaavia tilavaatimuksia ei ole edellytetty yksityisiltä, valtakunnallisesti toimivilta terveyspalveluyrityksiltä, vaikka ne toimisivat apteekin tiloissa. Ne siis voivat antaa rokotuksia esimerkiksi sermin takana.
Tilavaatimusten eron taustalla on Koskenkorvan mukaan se, että sote-alan lupa- ja valvontavirasto Valvira ja aluehallintovirastot tulkitsevat eri tavoin asetusta rokotustoiminnan tiloista. Valtakunnalliset terveysyritykset hakevat lupansa Valviralta ja apteekit aluehallintovirastoilta.