Verkkouutiset

155 mm:n kranaattien kuoria teräksestä Nammo Lapua Oy:n tehtaalla Sastamalassa. LEHTIKUVA/KALLE PARKKINEN

Suomen puolustusteollisuus on kovassa nousussa

Erityisesti kaksikäyttötuotteet kiinnostavat sijoittajia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Teollisuussijoituksen (Tesi) selvityksen mukaan kotimainen puolustusteollisuus on vahvassa nousussa. Uusia startup- ja kasvuyrityksiä on perustettu kiihtyvällä tahdilla, ja alan perinteisimmät yritykset kasvavat seuraaviin kokoluokkiin.

Kovimpia kasvulukuja takovat sekä siviili- että puolustuskäyttöön sopivia ratkaisuja tarjoavat kaksikäyttöyritykset, jotka kiinnostavat myös sijoittajia.

Tesin sijoitusjohtaja Keith Bonnicin mukaan puolustusteollisuus tarjoaa turvallisuuspoliittisen näkökulman lisäksi taloudellisia mahdollisuuksia.

Selvityksessä on tunnistettu 368 alan yritystä, joista 144 on voimakkaasti kasvavia startup- ja kasvuyrityksiä. Loput yrityksistä ovat tyypillisesti vakiintuneita toimijoita, joilla on jo pitkä historia, tai ne tarjoavat ensisijaisesti asiantuntijapalveluita puolustusvoimille.

Noin puolet suomalaisista puolustusteollisuusyrityksistä sijaitsevat Uudellamaalla, loput ovat hajallaan ympäri maata, myös pienemmissä kaupungeissa ja kunnissa.

Selvityksen voimakkaan kasvuhakuisista startup- ja kasvuyrityksistä valtaosa on kaksikäyttöyrityksiä, eli niiden ratkaisuja voidaan hyödyntää sekä siviili- että puolustustarkoituksissa.

– Vaikka vanhimmat suomalaiset puolustusteollisuusyritykset ovat 1800-luvulta, ala on kokonaisuudessaan vielä nuori. Kehitys on kuitenkin nyt ripeää: uusia yrityksiä perustetaan hyvää vauhtia, ja kasvuluvut näyttävät erittäin hyviltä, sanoo Jakob Sandell, selvityksestä vastannut Tesin tutkimuspäällikkö.

Uusia alan yrityksiä on syntynyt runsaasti. Uusia, pelkästään puolustusteollisuuteen keskittyviä yrityksiä puolestaan on kuitenkin tunnistettu vain vähän. Kasvu on tasaisen hyvää kaikissa kokoluokissa, mikä tarkoittaa sitä, että moni perustettu yritys onnistuu kasvattamaan toimintaansa.

Liikevaihdon kasvuluvut kovia

Kaksikäyttöteknologiayritysten liikevaihdon kasvuluvut yltävät noin 30–40 prosenttiin. Vakiintuneemmat puolustusalan yritykset ovat kannattavia, mutta niillä ei yleensä ole kaksinumeroisia kasvulukuja.

Selkeästi puolustustarkoituksiin ratkaisuja tarjoavat uudet yritykset puolestaan osoittavat tyypillisesti maltillisia kasvulukuja ja positiivista, joskin heikkoa kannattavuutta.

Tällaisten yritysten on paljon vaikeampi saada esimerkiksi pääomasijoituksia.

– Monia pääomasijoittajia sitovat rahastosopimukset, jotka saattavat estää sijoitukset niin sanotusti sotateknologiaan. Kaksikäyttöratkaisuja tarjoavia yrityksiä tämä rajaus ei koske, sillä niillä on aina myös selkeä kaupallinen käyttötarkoitus, Bonnici sanoo.

Kaksikäyttötuotteita tarjoavat yritykset sen sijaan kiinnostavat pääomasijoittajia. Yli kolmanneksella selvityksen kaksikäyttötuotteita tarjoavilla yrityksillä on omistajissaan pääomasijoittajia, ja startupeihin sijoittavat venture capital -sijoittajat ovat merkittävin yksittäinen sijoittajaryhmä kaksikäyttötuotteita tarjoaville yrityksille.

Myös valtio on aktiivinen sijoittaja puolustusteollisuudessa, ja reilun kymmenen vuoden aikana valtion omistamat yhtiöt ovat tehneet yli 40 sijoitusta puolustusteollisuusyrityksiin.

– Kasvurahalle on kysyntää, sillä alan myynti on hyvässä nousussa, ja vientilupien määrä on kasvanut runsaasti, joten tuotanto täytyy saada vastaamaan kasvanutta tarvetta. Suomalaisesta kilpailukyvystä puolustusteollisuudessa kertoo myös se, että kotimaisilla toimijoilla on asiakkainaan maailman suurimpia puolustusalan yrityksiä ja Nato-maiden puolustusvoimia, kertoo Bonnici.

Hänen mukaansa strategisen turvallisuuspoliittisen näkökulman lisäksi puolustusteollisuus on myös globaalisti kasvava ala.

– Vahva, kotimainen yritysjoukko ja uudet innovaatiot tarjoavat huoltovarmuuden lisäksi myös taloudellisia mahdollisuuksia, toteaa Bonnici.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)