Yhteistoimintaneuvottelujen syynä on Tukesin toimintamenomäärärahan leikkaus valtion talousarvioesityksessä osana hallinnon toimintamenoihin hallituksen tuottavuusohjelmassa kohdistettuja säästöjä.
Säästötavoite vuoteen 2027 mennessä on noin 22 prosenttia Tukesin käytettävissä olevasta rahoituksesta. Tänä vuonna Tukesin menot ovat noin 34,7 miljoonaa euroa.
Talouden sopeuttamisen seurauksena Tukesin henkilöstömäärän ennakoidaan pienentyvän enintään 45 henkilöllä. Nyt suunniteltavat toimenpiteet on mitoitettu kattamaan tiedossa olevat vähennystarpeet vuoden 2027 alkuun saakka.
Yhteistoimintaneuvotteluiden piirissä on koko henkilöstö. Toimenpiteet täsmentyvät 3. lokakuuta alkavissa neuvotteluissa. Neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa.
– Tilanne on Tukesin toiminnan kannalta vakava. Tukesin tehtävät ovat jatkuvasti laajentuneet, mutta talousarviorahoitus ei ole pysynyt niiden kehityksen perässä. Tukes on asiantuntijapainotteinen virasto ja tuottavuusohjelman myötä rahoitukseemme kohdistuneet nopeat ja suuret leikkaukset kohdistuvat ennen kaikkea henkilöstöömme. Leikkaukset koettelevat erityisesti henkilöstömme jaksamista, toteaa pääjohtaja Kimmo Peltonen.
Hänen mukaansa säästötarpeet pakottavat viraston arvioimaan lakisääteisiä tehtäviään ja Peltonen on huolissaan leikkausten vaikutuksista yhteiskunnan kokonaisturvallisuuteen.
– Tukes tekee paljon valmentavaa valvontaa, jossa neuvomme ja autamme yrityksiä lainsäädännön vaatimusten noudattamisessa. Tulevaisuudessa Tukesin on mahdotonta toteuttaa yritysten toivomaa neuvontaa entisessä laajuudessa, hän huomauttaa.
Tukes on lupa- ja valvontaviranomainen, joka edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tukesissa työskentelee noin kolmesataa eri alojen asiantuntijaa. Henkilöstö työskentelee Helsingissä, Tampereella ja Rovaniemellä.