Verkkouutiset

Venäjän suurlähetystön rakennus Helsingissä. Moskovan väitetään vainoavan kansalaisiaan ulkomailla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hurja väite New York Timesissä: Venäläinen huijattiin Suomesta kotiin kidutettavaksi

Tutkivan toimittajan mukaan Moskova vainoaa aivan tavallisia ihmisiä ulkomailla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Latviassa asuva venäläinen tutkiva toimittaja Lilia Japparova kertoo New York Timesin kirjoituksessaan Moskovan vainoavan ympäri maailmaa aivan tavallisia maasta paenneita venäläisiä.

Meduzaan kirjoittava Japparova listaa tekstissään pysäyttäviä tarinoita muun muassa erilaisesta häirinnästä, myrkytyksistä ja jopa kidnappauksista sekä huijauksista, joilla venäläisiä on yritetty saada palaamaan kotimaahansa vangittaviksi.

Eräs tällainen esimerkki liittyy Suomeen.

Toimittaja viittaa maanpaossa elävän venäläisen ihmisoikeusjuristi Jevgeni Smirnovin kertomaan kylmäävään Suomi-tapaukseen.

Rankka esimerkki alkaa kertomuksella Puolaan paenneesta venäläisaktivisti Lev Gjammerista. Gjammerin kerrotaan saaneen jo kahden vuoden ajan tekstiviestejä Olga-äidiltään. Niissä äiti kertoo ikävöivänsä poikaansa ja anelee tätä palaamaan kotiin vierailulle. Gjammerin äiti oli kuitenkin todellisuudessa kuollut jo viisi vuotta sitten ja aktivisti on jättänyt viestit huomiotta.

– Eräs toinen venäläinen maasta muuttanut – jonka iäkkäät vanhemmat ovat yhä elossa ja hyvin sairaita – valitsi uskoa, kun hänen vanhempiaan vuosia hoivannut hoitaja kertoi hänelle puhelimessa heidän talossaan tapahtuneesta tulipalosta, Lilia Japparova kirjoittaa.

– Hän ryntäsi kotiin Suomesta. Hänet pantiin heti vankilaan ja hän joutui Smirnovin mukaan kidutetuksi. Mitään tulipaloa ei tietenkään koskaan ollut tapahtunut, hän jatkaa.

LUE MYÖS:
Vladimir Putinin salattu hanke: Heitä Moskova metsästää ulkomailla

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)