Verkkouutiset

Kanta.fi -nettisivusto kuvattuna 29. lokakuuta 2020. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Suomalaisten potilastiedot välittyvät nyt Espanjaan

Tietoja voidaan hyödyntää, jos potilas on antanut siihen suostumuksen OmaKannassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viikosta 39 alkaen Kanta-palveluista pystytään välittämään potilastietoja myös Espanjan terveydenhuoltoon, selviää Kelan tiedotteesta.

Ulkomailla matkustava saattaa kohdata terveysongelmia, jotka vaativat lääkärissä käyntiä. Lääkärin kanssa asiointi Espanjassa helpottuu, kun hoitohenkilökunta voi 23.9. alkaen hyödyntää suomalaisen potilaan Kantaan tallennettuja terveystietoja hoidon yhteydessä.

Palvelu on tässä vaiheessa voimassa vain osassa Espanjaa. Mukana ovat kuitenkin muun muassa Aurinkorannikko, Kanariansaaret, Katalonia ja Madridin alue.

Espanjan terveydenhuollossa toimivilla ammattilaisilla ei ole suoraa pääsyä kaikkiin suomalaisen potilaan tietoihin, vaan he näkevät yhteenvedon tärkeimmistä potilastiedoista.

Yhteenvedossa näkyvät esimerkiksi reseptit, allergiat ja diagnoosit. Potilaan tietoja voi käyttää, jos hän on antanut siihen suostumuksen OmaKannassa.

Tiedot liikkuvat myös muualla Euroopassa

EU-maista ensimmäisenä suomalaisten potilastietoja on voinut hyödyntää Viron terveydenhuollossa kesäkuusta 2024 alkaen. Kolmen kuukauden aikana lähes 12 000 suomalaista on antanut OmaKannassa suostumuksen potilastietojensa välittämiseen.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä on voinut ostaa lääkkeitä ulkomailla vuodesta 2019 alkaen. Erityisen paljon palvelua hyödynnetään Virossa ja Espanjassa, jotka ovat suomalaisten suosimia matkustusmaita.

Helpottaa terveydenhuollon työtä

Myöhemmin myös suomalaisessa terveydenhuollossa on mahdollista hakea eurooppalaisten potilaiden tietoja heidän kotimaistaan. Palvelun tarkempi aikataulu riippuu potilastietojärjestelmien kehityksestä.

– Potilastietojen liikkuminen rajojen yli helpottaa esimerkiksi ulkomailta Suomeen matkustavien tai muuttaneiden hoitoa. Yhteenvedolta ammattilaiset näkevät heti kattavan koosteen potilaan terveyshistoriasta omalle kielelle käännettynä. Tämä auttaa ammattilaisia hoitopäätösten tekemisessä ja helpottaa potilaan terveydentilan kokonaiskuvan hahmottamista, kertoo Kelan Kanta-palvelujen tuoteomistaja Paavo Kauranne.

– Ammattilaiset näkevät yhteenvedolta esimerkiksi potilaan aikaisemmat diagnoosit ja toimenpiteet, mikä parantaa hoidon laatua ja lisää potilasturvallisuutta.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)