National Geographic -kanavan Britannia-toimitus esittelee reportaasissaan Molotovin cocktailiksi kutsutun polttopullon historiaa.
Polttopulloja käytettiin panssariajoneuvojen torjunnassa tiettävästi jo Espanjan sisällissodassa syksyllä 1936, mutta uuden nimensä se sai hieman ennen vuonna 1939 alkanutta talvisotaa.
Pioneeripataljoonassa palvellut kapteeni Eero Kuittinen nimesi aseen Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatseslav Molotovin mukaan. Härskistä propagandastaan tunnettu Molotov muun muassa väitti puna-armeijan pudottaneen Suomeen pommien sijasta ruoka-apua. Neuvostoliiton rypälepommeja alettiin tämän seurauksena kutsua Molotovin leipäkoreiksi.
National Geographic nostaa esiin suomalaisten kuivan huumorin polttopullon nimeämisessä. Brittimedia demonstroi aseen käyttöä harjoitusmaalia vastaan.
Yksinkertainen ase osoittautui yllättävän tehokkaaksi, sillä sen avulla tuhottiin yli 400 puna-armeijan panssarivaunua. Polttopullon tarkoituksena oli alun perin vain estää T-26-tankkien näkyvyys luukuista. Etulinjassa kuitenkin huomattiin, että ilmanottoluukkuun kohdistuva osuma sai moottorin imaisemaan liekit vaunun sisälle, mikä muutti koko tankin tulimereksi.
Sotaveteraaniliiton mukaan cocktail koostui petrolilla ja bensiinillä tai spriillä täytetystä viinapullosta ja sen kylkeen kiinnitetyistä myrskytulitikuista. Nesteen seassa oli myös hieman tervaa lisäämässä sen savuvaikutusta. Rajamäellä toimivissa Alkon tehtaissa ehdittiin valmistaa talvisodan aikana yli 500 000 polttopulloa.
Pulloissa ollut merkintä ”Alko-Rajamäki” antoi itänaapurille vinkin tuhoisan aseen alkuperästä. Rajamäelle putosi lähes 270 pommia, mutta ne eivät aiheuttaneet minkäänlaisia vaurioita tai loukkaantumisia. Joulukuussa 1939 tehdasalue suojattiin kahdella ilmatorjuntatykillä.