Verkkouutiset

Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra eduskunnan täysistunnossa 24. lokakuuta 2024. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Petteri Orpo: Jatkuvalla murheella ja surulla tämä ei käänny

Pääministerin mukaan SDP:n on etsittävä korvaava säästö jokaiselle kieltämälleen hallituksen säästölle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan budjettikeskustelussa puhunut pääministeri Petteri Orpo siteerasi aiemmin puhunutta keskustan Markus Lohea, joka oli sanonut, että ”ei auta valitus ja murhe”.

– Ja kyllä se vaan niin on, että ei tämä että me surkutellaan kilpaa täällä tilannetta muuta mihinkään. Tunnustetaan tosiasioita, ja tosiasia on se, että Suomen julkisen talouden tila on erittäin huonossa kunnossa, Petteri Orpo totesi.

Samaan aikaan hänen mielestään ”yhtä totta on se, että hallitus on tehnyt valtavan määrän kasvutoimia, uudistuksia työmarkkinoille, sosiaaliturvaa verotukseen, uudistamme luvitusjärjestelmää, pistetään miljardi tutkimukseen ja kehitystyöhön”.

– Samaan aikaan me joudumme sopeuttamaan, koska me olemme eläneet ja me elämme yli varojemme, ja kyllä, se sattuu, mutta edustaja (Sofia) Virralle ja muillekin: Emme me näitä pahuuttamme tee. Emme, Orpo jatkoi.

– Me teemme tämän siksi, että me pelastamme suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan, ja me tarvitsemme siihen terveen julkisen talouden. Kyllä se on aivan selvä ja jokainen sen ymmärtää, että jos rahaa ei ole, niin ei ole palveluita, ei ole turvallista Suomea.

Pääministerin mukaan hyvä uutinen on, että nyt valtiovarainministeriön ennusteiden mukaan työllisyys on jo lähtenyt kasvuun ja ensi vuonna ja vuonna 2026 työllisyysaste on 78,7 prosenttia.

– Eli tämä on kääntynyt nyt. Alkuvuoden talouskasvu on kiihtynyt, ensi vuodelle ennustetaan jo lähes kahden prosenttiyksikön kasvua, ja se on usean tutkimuslaitoksen ennustama. Minä olen aivan varma siitä, että hallituksen lukemattomat kasvutoimet vahvistavat kasvua ja vahvistavat työllisyyttä, ja tämä on kääntymässä parempaan.

– Mutta jatkuvalla murheella ja surulla tämä ei käänny. Me tarvitsemme yhteen hiileen puhaltamista, ja siihen kasvutyöhön, mikä me nyt aloitetaan hallituksen toimesta, minä kutsun kaikki mukaan, saa ideoida. Ja mitä tulee ideointiin, niin opposition ja (Antti) Lindtmanin on kerta kaikkiaan vastattava siihen, kun te sanotte, että ei saa säästää, ja te sanotte samaan aikaan, ettei saa ottaa velkaa.

– Teidän on pistettävä paperille jokainen säästö, jonka te olette kieltäneet, mitä me emme saa tehdä, ja etsittävä sille korvaava, ja teidän on näytettävä ne teidän veronkorotusraippanne, ja teidän pitää saada se teidän vaihtoehtobudjettinne tasapainoon — ja älkää piilottako niitä työllisyysvaikutuksia, kansalla on oikeus tietää, Petteri Orpo kehotti.

Orpon mukaan ”täällä ministeriaitiossa ja salin tuolla laidalla ovat ne puolueet, jotka olivat valmiit ottamaan vastuun vuosi sitten vaalien jälkeen siitä, että Suomen asiat pistetään kuntoon”.

– Sosiaalidemokraatit eivät olleet valmiit keskustelemaan, koska te olisitte halunneet jatkaa Rahaa on ‑politiikkaa. Keskusta ei jättänyt edes vastauksia kysymyksiin. Me kannamme vastuuta tästä tilanteesta, ja me teemme sen suoraselkäisesti, koska on pakko suomalaisten hyvän tulevaisuuden takia.

– Ja se on aivan totta, että aina ennen olemassa olevaa hallitusta on edellinen hallitus. Niin se on varmaan aina ollut. Ennen (Sanna) Marinin hallitusta oli erinomainen (Juha) Sipilän hallitus, joka muuten sai talouden melkein tasapainoon. Työllisyysuudistuksia tehtiin, vai mitä, keskustalaiset?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)