Verkkouutiset

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin ja Hyvinvointiala HALIn mukaan on tärkeää, että lähihoitajien osaaminen ja koulutus hyödynnetään jatkossa täysimääräisesti. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Lähihoitajat voisivat tehdä esimerkiksi hoidon tarpeen arviointia

Työnantajaliitto ja hoitajajärjestö ottaisivat lähihoitajien osaamisen laajemmin käyttöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin ja Hyvinvointiala HALIn mukaan on tärkeää, että lähihoitajien osaaminen ja koulutus hyödynnetään jatkossa täysimääräisesti.

Liitot näkevät, että lähihoitajat voisivat esimerkiksi tehdä hoidon tarpeen arviointia, toimia useammin tiimin- tai yksikönvetäjinä sekä osallistua nykyistä enemmän rokottamiseen.

Järjestöjen mukaan norminpurku ja mielekäs työnjako eri ammattiryhmien välillä tarjoavat ratkaisuja sote-alan työvoimapulaan.

HALI ja SuPer järjestivät keskiviikkona kansanedustajille sekä hyvinvointialuepäättäjille tilaisuuden, jossa käsiteltiin norminpurkua sote-alalla.

Väestön ja hoitohenkilöstön ikääntyminen, ammattitaitoisen henkilöstön riittävyys sekä oikea-aikaisten palvelujen saatavuus ja saavutettavuus asettavat haasteita Suomen sote-palveluille tulevaisuudessa.

– Tilanteen ratkomiseksi kaikkien koulutettujen ammattilaisten osaaminen on saatava nykyistä paremmin käyttöön. Työnantajilla pitää olla mahdollisuus hyödyntää lähihoitajien osaamista laajasti. Tästä on hyvänä esimerkkinä rokottaminen, jossa lähihoitajien osaamista pitäisi hyödyntää nykyistä paremmin, sanoo SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg tiedotteessa.

SuPErin mielestä lähihoitajien urapolkuja pitäisi kehittää esimerkiksi siten, että he voisivat toimia tiimin- tai yksikönvetäjinä nykyistä useammin.

Lähihoitajilla olisi oltava myös mahdollisuus toimintayksikön, kuten hoivakodin, vastuuhenkilön tehtäviin erikoisammattitutkinnon kautta. Urakehitys lisää työn mielekkyyttä ja sitouttaa henkilöstöä.

– Laaja-alaisten ja vastuullisten tehtävien tarjoaminen on maine- ja vetovoimatekijä yrityksille ja järjestöille. On kaikkien osapuolten etu, että ammattilaisten keskinäinen työnjako on mielekäs ja tarjoaa jokaiselle koulutustaan vastaavia työtehtäviä ja uramahdollisuuksia, HALIn hoivasta ja osaamisesta vastaava johtaja Arja Laitinen toteaa.

Viime hallituskaudella lähihoitajilta otettiin pois oikeus hoidon tarpeen arviointiin muun muassa yksityisen sektorin lääkäriasemilla sekä perusterveydenhuollossa julkisella. HALIn ja SuPerin mielestä lähihoitajien oikeus hoidon tarpeen arviointiin pitää palauttaa.

– Sen sijaan, että työnkuvia ja vastuualueita rajoitetaan, osaaminen pitää ottaa täysimääräisesti käyttöön. Lisäksi on tärkeää jalkauttaa jo olemassa olevia sosiaali- ja terveydenhuollon hyviä käytänteitä. Työnjaon ja tehtävien kehittämisen sekä työkyvyn ja työssä jaksamisen tukemisen tulee olla ensisijaista. Tähän työhön on tartuttava kiireellä, Inberg sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)