Verkkouutiset

Punaisella värillä töhrittyä Eduskuntataloa puhdistettiin 25. syyskuuta 2024. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koneen Säätiö Elokapinan avustamisesta: Rahoja ei käytetty Eduskuntatalon töhrimiseen

Säätiön mukaan Elokapina on "nostanut suomalaisen ympäristökeskustelun tasoa".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskuntatalon graniittipylväitä, portaita ja rakennuksen seinää töhrittiin keskiviikkoaamuna punaisiksi. Poliisi hälytettiin paikalle aamukahdeksan jälkeen.

Iskun tekijöiksi ilmoittautuvat Elokapinan aktivistit ja Återställ Våtmarker -ympäristöliike. Toiminnalla haluttiin tuoda esiin Neuvan eli entisen Vapon toimintaa Ruotsissa. Aktivistit vaativat Neuvaa keskeyttämään turpeen kaivuutyöt ja arvostelevat sen saamia tukia Suomen valtiolta.

Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps.) tuomitsi toiminnan ja huomautti, että julkisen omaisuuden sotkeminen ja tärveleminen on aina tuomittavaa.

– Oikeus osoittaa mieltä ei tarkoita oikeutta aiheuttaa vahinkoa ja kustannuksia muille. Liian ymmärtäväinen suhtautuminen yhteiskunnan terrorisoimiseen ilmastopolitiikan tai muun syyn varjolla voi kannustaa aktivisteja yhä hurjempiin ja vahingollisempiin tempauksiin, Halla-aho sanoi.

Elokapina on aiemmin järjestänyt tempauksia, joilla on muun muassa yritetty tukkia liikennettä Helsingin valtaväylillä. Poliisi on hajottanut laittomia mielenilmauksia esimerkiksi siksi, että niiden arvioitiin häiritsevän hälytysajoneuvojen kulkua.

Koneen Säätiö myönsi syksyllä 2023 radikaalina pidetylle Elokapinalle 200 000 euron apurahan. Päätöksen kerrottiin tuolloin olevan osa laajempaa metsätukiohjelmaa.

– Elokapina on viime vuosina toiminut kansalaisyhteiskunnan eturintamassa. Se on nostanut suomalaisen ympäristö- ja ilmastokeskustelun tasoa, tuonut näkyviin keskeisiä ympäristöpolitiikan epäkohtia ja aktivoinut uuden sukupolven ympäristöaktivismin pariin, Koneen Säätiö luonnehtii verkkosivuillaan.

Koneen Säätiön viestintäjohtaja Lauri Alaviitala sanoo, että Elokapinalle myönnettyä rahoitusta ei ole käytetty keskiviikon tapahtumiin Eduskuntatalolla.

– Säätiö on myöntänyt rahoitusta vain Metsän vuoro -nimiseen hankkeeseen. Hankkeen työryhmä on tehnyt hankesuunnitelman, ja rahoitusta käytetään sen mukaisesti. Hankkeessa tehtyjä hankintoja tai työpanosta ei ole käytetty tämän päivän tempaukseen tai siitä viestimiseen, Lauri Alaviitala sanoo Verkkouutisille.

– Seuraamme, että Metsän vuoro -hankkeen rahoitus käytetään suunnitelman mukaisesti. Koneen Säätiön rahoitusta ei voi käyttää lainvastaiseen toimintaan, Alaviitala jatkaa.

LUE MYÖS:
Rankka näkymä aamulla: Eduskuntatalon pylväät töhritty punaisella (VU 25.9.2024)
Kansanedustajat järkyttyivät – ”hyökkäys demokratiaa vastaan” (VU 25.9.2024)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)