Verkkouutiset

Asuinrakennuksia Helsingin Kruunuvuorenrannassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Täältä etsitään omistusasuntoja nyt eniten

Joka kolmas pääkaupunkiseudulla asuva pohtii asunnon ostamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääkaupunkiseutulaiset harkitsevat tällä hetkellä asunnon ostamista huomattavasti yleisemmin kuin muut suomalaiset. 34 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista pohtii asunnon ostamista tällä hetkellä. Se on yli joka kolmas. Koko Suomen vastaava luku on 29 prosenttia.

Pääkaupunkiseutu, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi ovat maan kolme suurinta kasvukeskusta. Pääkaupunkiseutu on osa Uusimaata, jossa asuu noin kolmannes suomalaisista. Pääkaupunkiseutu itsessään on kuitenkin maan merkittävin, 1,2 miljoonan asukkaan, kasvukeskus.

– Omistusasunnoissa on tällä hetkellä ostajan markkinat. Pääkaupunkiseutu on Suomen varakkainta aluetta. Siellä on suurimmat mahdollisuudet tarttua mahdollisuuteen ostaa asunto, Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen kertoo tiedotteessa.

Muu Uusimaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella asettuu maan ja pääkaupunkiseudun väliin. Vuokraamista harkitsee Uudellamaalla 24 prosenttia ja ostamista 31 prosenttia uusimaalaisista.

Tiedot selviävät Oikotien toteuttamasta kyselytutkimuksesta, johon vastasi yli 16 000 suomalaista. Oikotie-asuntojen teettämässä kyselytutkimuksessa kartoitettiin suomalaisten asunnonhankintaa ja myyntiä koskevia toiveita ja tilanteita.

Pirkanmaalla tilanne on toisin. 40 prosenttia pirkanmaalaisista harkitsee tällä hetkellä asunnon vuokraamista.

– Pirkanmaalaisia kiinnostavat tällä hetkellä vuokra-asunnot. 28 prosenttia kaikista suomalaista harkitsee asunnon vuokraamista. Pirkanmaan 40 prosenttia on huomattavasti korkeampi. Toisaalta jos erittelee maakunnittain ei Pirkanmaa ole ennenkuulumaton. Kun tarkastellaan Uudenmaan ulkopuolista Suomea, niin tuo 40 prosenttia ei enää ole niin kaukana keskiarvosta, Leinonen kommentoi.

Suomen kahden suurimman kasvukeskuksen Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun välillä on merkittävä ero asuntojen vuokrahaluissa. Pirkanmaalaisista 40 prosenttia harkitsee asunnon vuokraamista samaan aikaan kun vain 22 prosenttia pääkaupunkiseutulaisista harkitsee asunnon vuokraamista.

– Pirkanmaalaiset harkitsevat lähes tuplasti enemmän vuokraamista kuin pääkaupunkiseutulaiset. Asunnon ostamista harkitsee pirkanmaalaisista 25 prosenttia, mikä jää yli neljä prosenttiyksikköä valtakunnan prosentin alle. Tämänhetkinen taloustilanne saa monet valitsemaan vuokra-asumisen omistamisen sijaan. Se suunta näyttää ilmenevän huomattavan painokkaasti Pirkanmaalla, Leinonen sanoo.

Suurempaa eroa kasvukeskusten välillä vuokrainnossa voisi selittää opiskelijoiden osuus asukkaista. Kun verrataan kolmannen asteen, eli ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden määrää, niin prosentuaalisesti luvut ovat hyvin samanlaiset kaikissa kolmessa suurimmassa kasvukeskuksessa.

Pirkanmaalaiset toivovatkin seuraavalta asunnolta kaksi huonetta selvästi enemmän kuin pääkaupunkiseutulaiset tai varsinaissuomalaiset. Ero pääkaupunkiseutulaisiin on melkein kymmenen prosenttia ja varsinaissuomalaisiinkin yli neljä prosenttia. Hieman yllättäen viiden huoneen asuntoja etsii pääkaupunkiseutulaiset suomalaisista eniten.

Suomalaisista 41 prosenttia myy asunnon vain, jos saa siitä voittoa ja 52 prosenttia valmis tinkimään hinnasta. Pirkanmaalaiset ja varsinaissuomalaiset asettuvat näihin prosentteihin.

– Pääkaupunkiseutulaiset eroavat tässä muista. Heistä 48 prosenttia on valmis tinkimään hinnasta ja 47 prosenttia myy asuntonsa vain, jos saa siitä voittoa. Siinä näkynee se, että maan kansoitetuimmalla ja vauraimmalla alueella on eniten luottoa asuntojen arvojen säilymiseen. Voi luottaa, että pitkällä tähtäimellä monin paikoin pääkaupunkiseudulla asuntojen arvo nykyisestä todennäköisemmin kasvaa kuin laskee, Leinonen päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)