Verkkouutiset

SDP:n ex-puheenjohtaja Antti Rinne Helsingissä 9. maaliskuuta 2023. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Mitä SDP:ssä oikein ajatellaan maakuntaverosta? Nyt puhuu Antti Rinne

Ex-puheenjohtaja väläyttää "näissä oloissa" uutta selvitystä maakuntaverosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n entinen puheenjohtaja Antti Rinne katsoo, että maakuntaverosta kannattaisi tehdä ”näissä oloissa” uusi selvitys.

– Sitä (maakuntaveroa) ei ole selvitetty tavalla, joka antaisi mahdollisuuden arvioida, onko se järkevää vai ei, Rinne kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Viime vaalikaudella maakuntaveron käyttöön ottoa selvitettiin puolueiden edustajista koostuvassa parlamentaarisessa komiteassa. Sen loppuraportissa katsottiin, että pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävien siirtäminen hyvinvointialueille ei vielä luo perustetta maakuntaverolle. Valtiovarainministeriössä valmistelutyö maakuntaveron käyttöön ottamisen varalle kuitenkin jatkui aivan vaalikauden loppusuoralle.

Rinne toimi SDP:n puheenjohtajana ja myös pääministerinä viime hallituskauden alkupuolella ennen Sanna Marinia.

SDP oli vielä kesällä 2021 Marinin kaudella ja syksyn alussakin ajamassa johdonmukaisesti maakuntaveroa osaksi sote-uudistusta. Sittemmin puolue käänsi kelkkansa vedoten siihen, ettei toteuttamiskelpoista mallia ollut näköpiirissä.

Miksi maakuntaverosta pitäisi tehdä uusi selvitys?

– Sitä (maakuntaveroa) ei ole selvitetty näissä oloissa, joissa alueet nyt toimivat, Rinne vastaa.

Selvitys voisi olla Rinteestä järkevä tehdä nyt, kun alueet eivät ole myöskään ehtineet tehdä kaikkia talouden vakauttamiseen liittyviä toimiaan. Hänestä sillä, että alueet kykenisivät aidosti päättämään omasta taloudestaan, on iso merkitys myös niiden tehokkuudelle ja tuottavuudelle.

– Tästä syystä minusta ei pitäisi sulkea mitään vaihtoehtoa pois ilman, että on selvitetty ja pohdittu, miten se tulisi vaikuttamaan. Ja tämä tarkoittaa myös sitä, että maakuntaveromalli kannattaa selvittää.

SDP:n ex-puheenjohtajan avaus maakuntaverosta on kiintoisa, sillä puolueen sisällä on ristiriitaista näkemystä maakuntaverosta ja tähän liittyvästä linjasta. Ryhmäjohtaja Tytti Tuppurainen antoi puolueen kesäkokouksessa ymmärtää SDP:n ajavan Suomeen maakuntaveroa tai vaati vähintäänkin keskustelun avaamista aiheesta.

Sittemmin myös SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä ehti vaatia maakuntaveron valmistelun aloittamista välittömästi. Puolueen kansanedustaja Joona Räsänen antoi aiheesta Verkkouutisille kuitenkin haastattelun, jossa hän tyrmäsi sen, että puolue ajaisi maakuntaveroa tai valmistelisi omaa malliaan siitä.

 

LUE MYÖS:

SDP:ssä ei tiedetä, kannattaako puolue maakuntaveroa – ”Hajallaan kuin varpusparvi”

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)