Verkkouutiset

Punaisella värillä töhrittyä Eduskuntataloa puhdistettiin 25. syyskuuta 2024. / LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIIVISTO

”Alkaa mennä ihan hulluksi” – Aloite rajoittaisi luontoaktivistien korvauksia

Varavaltuutetun mukaan suurilla vahingonkorvausten vaatimuksilla estetään kuntalaisten aktivismia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vasemmistoliiton Helsingin varavaltuutettu Laura Kolehmainen on jättänyt valtuustoaloitteen, jonka mukaan ”Helsingin kaupungin tulisi suhtautua perusoikeusmyönteisemmin kuntalaisten luontoaktivismiin myös silloin, kun kyse on väkivallattomasta kansalaistottelemattomuudesta ja luopua kohtuullisten vahinkojensa korvauskanteiden ajamisesta.”

– Sopii yllättävän hyvin päivän teemaan, Kolehmainen kirjoitti keskiviikkona Instagramissa.

Radikaalien ympäristöliikkeiden aktivistit töhrivät keskiviikkoaamuna Eduskuntatalon pylväitä, portaita ja rakennusta punaisella värillä. Puhdistuksen kustannukset on arvioitu mittaviksi. Tekijöiksi ilmoittautuivat Elokapina ja ruotsalainen Återställ Våtmarker.

Elokapinaa tukeva Koneen Säätiö vakuutti, ettei sen vuosi sitten myöntämää 200 000 euron apurahaa käytetty rikolliseen toimintaan.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri hämmästelee varavaltuutetun aloitetta. Hän huomauttaa, että samasta aiheesta tehtiin myös toinen aloite. Sen taustalla oli toisen puolueen edustaja.

– Helsingin kaupunginvaltuustossa on tehty valtuustoaloite siitä, että kaupunki ei enää vaatisi vahingonkorvausta elokapinallisilta näiden aiheuttamista taloudellisista vahingoista. Tämä homma alkaa mennä ihan hulluksi, Meri kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Laura Kolehmainen selventää valtuustoaloitteensa taustoja Verkkouutisille. Hänen mukaansa se liittyy Honkasuolla vireillä olevaan kiistaan lähimetsän hakkuista ja siihen, että kaupunki vaatii mahdollisesti todellisia vahinkoja suurempia korvauksia.

– Tähän haluan muutosta, koska mielestäni suurilla vahingonkorvausvaatimuksilla pyritään estämään kuntalaisten aktivismia. Mielestäni kuntalaisten aktivismia lähimetsiensä suhteen pitää ymmärtää. Eduskunnan tapahtumiin aloitteessa ei oteta kantaa, Laura Kolehmainen sanoo.

Kolehmaisen mukaan aloite yhdistettiin virheellisesti Eduskuntatalon töhrimiseen.

– Otto Meri on ilmeisesti assosioinut vapaasti aloitteeni liittymään elokapinalaisiin ja eduskunnan tapahtumiin, mikä sopii hänen ja kokoomuksen omaan poliittiseen agendaan: kokoomus ja Meri ovat useimmiten kannattamassa lähimetsien rakentamista, ja siksi on sopivaa, jos kuntalaisten normaali toiminta yritetään leimata radikaaliksi, varavaltuutettu sanoo.

– Kuten aloitteessa todetaan, kuntalaisilla on oikeus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon, mitä julkisen vallan pitää turvata. Tämä ulottuu myös Honkasuon tapaisiin tapauksiin. Tämä on aloitteeni pointti. Muun muassa tänään on taas tiedossa paikallisten kuntalaisten järjestämä kaavakävely Patterimäellä, ja näen sen osana tätä samaa elinympäristöön vaikuttamista, Kolehmainen jatkaa.

Kansanedustaja Martin Paasi (kok.) pohtii aloitteiden mahdollisesti saamaa tukea valtuustossa.

– Koska vihervasemmistolla on Helsingin kaupunginvaltuustossa äänivalta, niin tämä menee sitten varmaan läpi, eikö, Paasi kysyy.

Kansanedustaja ihmettelee myös Ylen päätöstä kutsua A-studioon Elokapina-liikkeen aktivisti.

– Ja mitä tekee Yle? Kutsuu porukan A-studioon. Se varmaan opettaa heitä olemaan tekemästä tuollaista, Martin Paasi toteaa sarkastisesti.

Muokattu 26.9. klo 11.50: Lisätty Laura Kolehmaisen kommentti ja lisätiedot valtuustoaloitteesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)