Venäjän puolustusministeriön julkaisema kuva taktisten ydinaseiden käyttöä koskevasta harjoituksesta. AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Venäjän ydinaseuhka kiihtyy: Voisi iskeä kumppaniakin

Jatkossa ydinasevaltion tavallinenkin isku riittäisi ydinaseen käyttöön, jos iskijällä olisi kaverina ydinasevalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin päivittää Venäjän doktriinia ydinaseiden käyttämisestä.

Ydinasedoktriini määrittelee, missä tilanteessa valtio käyttää ydinaseita. Tällä hetkellä Venäjän doktriini on, että se käyttää ydinaseita joko joutuessaan ydinasehyökkäyksen kohteeksi tai tilanteessa, jossa valtion olemassaolo on uhattuna. Doktriini määriteltiin viimeksi vuonna 2020.

Venäläinen talouslehti Vedomosti kertoo, että jatkossa ydinaseiden käytön oikeutukseksi riittäisi se, että ydinaseeton valtio uhkaa Venäjää ja tekee yhteistyötä ydinasevaltion kanssa tai saa tukea ydinasevaltiolta. Uudessa doktriinissa tämä tulkitaan yhteiseksi uhka- tai hyökkäysaikeeksi. Kremlin sivuilla julkaistuissa Putinin puheen litteroinnissa puhutaan ”valtioiden ja sotilaallisten liittoumien kategorian laajentamisesta”.

Putin jatkoi puhuen ”Venäjän-vastaisesta aggressiosta jonka toteuttajana on mikä tahansa ei-ydinasevaltio, yhteistyössä tai ydinasevaltiolta saamallaan tuella, esitetään tulkittavaksi niiden yhteiseksi hyökkäykseksi Venäjän valtiota vastaan”.

Myös Valko-Venäjä ja siihen mahdollisesti kohdistuvat uhat sisältyvät uuteen doktriiniin, ja eikä vihollisen tarvitse käyttää uhatessaan ydinuhkaa vaan konventionaalinen aseistus riittää, jos se ”uhkaa meidän suvereniteettiamme”.

Esimakua Putinin ilmoitukselle saatiin syyskuun alussa, kun varaulkoministeri Sergei Rjabkov kertoi, että päivitystä ollaan valmistelemassa. Tuolloin Rjabkov sanoi, että päivitys on ”yhteydessä länsimaisten vihollistemme eskalointiin” Ukrainassa.

Ydindoktriinin päivityspuheita pidetään yleisesti vastauksena Ukrainan pitkään toistuneille pyynnöille käyttää länsimaista aseistusta iskuissa Venäjän puolelle. Ukraina on ydinaseeton valtio. Se luopui ydinaseistaan Budapestin sopimuksessa vuonna 1994 saatuaan turvatakuut Yhdysvalloilta, Britannialta sekä Venäjältä. Nyt Ukrainaa tukevista maista ydinaseita on ainakin Ranskalla, Britannialla ja Yhdysvalloilla.

Ukraina kutsui Putinin ilmoitusta oikopäätä kiristykseksi. Presidentinviraston päällikkö Andrii Jermak kirjoitti Telegram-kanavallaan, että mitään muita välineitä maailman pelottelemiseksi Venäjällä ei ydinaseiden lisäksi olekaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)